RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Експерт вказав на серйозну проблему з підготовкою операторів БПЛА

Кваліфікаційна підготовка операторів БПЛА є одним з пріоритетних завдань держави, і міністр Федоров акцентував увагу саме на операторах дронів розповідаючи про смарт-мобілізацію. Проте існує низка бюрократичних перепон, які заважають пройти навчання та отримати відповідний сертифікат.

На цьому наголошує політичний експерт, керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній, пише Обозреватель.

"Теоретично замовниками навчання операторів дронів має бути Міністерство оборони. Але власні навчальні бази міністерства не забезпечені достатньою матеріально-технічною базою, тому навчання операторів БПЛА проводиться в приватних школах та центрах. Фактично приватним компаніям доводиться оплачувати проживання курсантів, роботу інструкторів, питання безпеки, використання навчальних БПЛА. Останнє – найбільша стаття видатків. Насправді виробники не хочуть заробляти на навчанні операторів, їм просто доводиться фінансувати навчання. Адже в іншому випадку не буде операторів та не будуть закуповувати дрони", – пояснив Загородній.

Левова частка майбутніх операторів дронів літакового типу, наприклад "Лелека-100", навчається за кошт виробника. Про цю послугу їх просить Міноборони. Формально МО не має можливості за неї сплатити. Як наслідок ці витрати генерують збитки для виробника – зазначає військовий експерт та військовослужбовець Національної Гвардії України Тимур Нагалевський.

І тепер, коли кількість екіпажів для навчання має зрости приблизно у 10 разів - зростуть і видатки на навчання пілотів (збитки виробників).

Експерти закликають шукати рішення щоб прибрати бюрократичні перепони і дати можливість Міноборони чи самим військовим частинам укладати прямі контракти на навчання своїх військовослужбовців поза військовими частинами - у приватних льотних школах.