RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

"Справа Князєва": НАБУ має визнати, що дискредитувало суддів Верховного суду бездоказово - юрист

НАБУ без жодних пояснень і коментарів змінює кваліфікацію інкримінованого колишньому голові ВСУ Всеволоду Князєву нібито корупційного злочину. Зі справи зникла стаття про "організовану злочинну групу" та зменшилася сума нібито переданого суддям хабаря. Детективи не змогли довести обвинувачення, які оголосили на адресу Князєва та інших суддів Верховного суду на початку слідства, і тепер мають пояснити це суспільству.

Про це заявив в коментарі журналістам юрист Олег Шрам.

"Пам'ятаю пресконференцію, яка була на наступний день після затримання Всеволода Князева. Керівник НАБУ, САП і прокурори розповідали, що є історія з головою суду і що є інформація про інших суддів Великої палати, які нібито причетні до отримання неправомірної вигоди. Звучала інформація про буцімто причетність 23 суддів. Але до сьогодні, крім Князєва, адвоката і того, хто начебто передав кошти – нікому з суддів про підозру не повідомлено. Далі була інформація, тоді ж на пресконференції, що НАБУ "отримали дані про діяльність так званого "бек-офісу ВС", який "займався тим, що через хабарі купувалися рішення". І з цього приводу до сьогодні теж немає жодної інформації. Листопад закінчується, а жодного руху по іншим підозрам ми не бачимо. І я дуже сильно сумніваюся, що коли-небудь побачимо", - каже юрист.

Олег Шарм не виключає, що детективи просто наговорили "вигадок" і про "організовану злочинну групу", і про "бек-офіс". Якщо ж ні - були б докази, але їх немає.

"НАБУ зобов'язані пояснити… Вони (НАБУ і САП) наговорили стільки всього, а це - питання довіри до суддів. Як можна сприймати рішення тої ж Великої палати, коли НАБУ озвучило такі дані? Якщо була корупція – хто причетний – притягнути до відповідальності. Якщо немає – вийдіть і скажіть – її немає. І це для суспільства теж результат, щоб зняти якісь домисли. І для наших європейських партнерів також. А вони (НАБУ, САП) ховають голову в пісок, що дає підстави звинувачувати всіх і вся, породжують недовіру до ВСУ, і до самих себе", - підкреслив фахівець.

У так званій "справі Князєва", НАБУ не знайшло суми коштів у 2,7 млн грн, яку заявило як розмір нібито отриманої неправомірної вигоди. Також НАБУ і САП змінили кваліфікацію у провадженні, прибравши з матеріалів від початку висунуте судді обвинувачення у нібито діяльності "організованої злочинної групи" без оголошення. Як з'ясувалося під час судових засідань, фігуранти справи Князєва – адвокат та нотаріус – мали провокувати його пропозиціями про передачу коштів. Та замість розслідування розмов фігурантів, НАБУ підписало з адвокатом Олегом Горецьким засекречену мирову угоду, випустивши його з СІЗО.