RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

В Україні готують масове скорочення виплат ВПО: в мережі хвиля обурення

В Україні з 2024 року грошову допомогу виплачуватимуть набагато меншій кількості внутрішньо-переміщенних осіб (ВПО). З такими змінами не погодився українських омбудсман Дмитро Лубінець та самі українці.

Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Стартує реєстрація на нову допомогу: як отримати 10800 гривень

За новими правилами, з 1 лютого допомогу від держави отримуватимуть лише 170 тисяч ВПО, замість 2,6 мільйонів, які наразі її отримують. Усього в країні офіційно зареєстровано 4,9 мільйонів переселенців.

"Як Омбудсман України, я не погоджуюся зі змінами, й озвучив цю проблематику на слуханнях у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів... Питання отримання соціальних послуг у громадах, питання безбар’єрності, зокрема у МТП, забезпечення громадян реабілітаційними послугами – це теж лунало під час слухань комітету. З урахувань усіх питань ми надавали рекомендації Мінсоцполітики, МОЗ, органам місцевого самоврядування. На мою думку, вони мають бути враховані. А якщо не вистачає фінансового ресурсу - громадяни мають бути заздалегідь про це повідомлені! Зокрема щодо отримання соціальної допомоги!", - наголосив Лубінець.

Він погоджується з тим, аби припинити виплати ВПО, які перебувають за кордоном, адже їм допомагає та держава, в якій вони тимчасово проживають.

Водночас омбудсман не погоджується з тим, щоб лишити допомоги переселенців, які мають на рахунку більше 100 тисяч гривень, адже ці гроші можуть мати родичі українських військових, які у полоні чи зникли безвісти.

У свою чергу, на слуханнях у Комітеті Лубінець наголосив, що Мінсоцполітики своєчасно не закупили бланки посвідчень осіб з інвалідністю. Замість 107 тисяч є лише 64 тисяч одиниць бланків, що не покриває потреби.

Крім того, у коментарях під постом Уповноваженого ВР з прав людини українці теж висловили свою обуреність скороченню кількості ВПО, які матимуть право на грошову допомогу.

Раніше ми розповідали, що треба зробити пенсіонерам та ВПО, щоб не втратити виплати.

  • Вас може зацікавити:

Є багато нововведень: українцям розповіли про новий порядок виплат ВПО

Багатьом українцям в 2024 році збільшать соцвиплати: кого це торкнеться

Допомога українським біженцям у Європі: скільки платять і де підняли виплати