RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Полювання" на качків і розваги в Буковелі: фото, відео і всі подробиці рейдів ТЦК

Рейди представників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) по спортивних залах та громадських закладах в Україні набирають обертів. Військові шукають осіб призовного віку для вручення повісток у низці областей на заході та сході країни, а тепер і в столиці України для того, щоб було ким замінити захисників, які безперервно воюють.

"Апостроф" зібрав все, що відомо про перевірки ТЦК.

Читайте також: Лазівок для ухилянтів стане менше: яких змін очікувати з мобілізацією-2024

Уперше представники районних Терцентрів комплектування та соцпідтримки спільно з правоохоронцями почали проводити рейди по спортзалах 5 грудня в Ужгороді. Тоді затримали десятки призовників. Про деталі повідомляв місцевий паблік "Ужгород інсайди".

Повідомлялося, що силовики проводять перевірки в місті з метою виявлення осіб, які ухиляються від військової служби. За інформацією пабліка, для цього в область направили близько 250 військових з інших регіонів. Лише у перший день провели рейди в спортзалах "Maximus Gym", "Viper Gym" та "Фанат".

Згодом з'явилась інформація, що працівники ТЦК влаштували перевірку спортивних залів ще в кількох містах на заході: Мукачеві та Хусті.

7 грудня представники Терцентрів комплектування та соцпідтримки завітали з повістками в один з популярних оздоровчих комплексів на західній Україні. Як повідомив журналіст Віталій Глагола у Telegram-каналі, силовики прибули в "Косино" Мукачівського району Закарпатської області.

Того ж дня представники Територіальних центрів комплектування влаштували рейд по спортзалах також у Львові. Telegram-канал "Типовий Львів" опублікував кадри з приміщення залу, де видно людей у військовій формі.

Тоді ж з'явилась інформація, що співробітники ТЦК прийшли з перевірками в одну з "качалок" Дніпра. На кадрах теж видно, як люди у військовій формі та зі зброєю заходять до одного зі спортзалів мережі "Режим" і спілкуються з відвідувачами, щоб вручити повістки. Відео публікували очевидці.

Наступного дня рейди продовжились у Дніпрі. Співробітники ТЦК та СП знову завітали у спортивні зали міста з метою пошуку військовозобов'язаних громадян. Про це повідомив один з Telegram-каналів та опублікував відео.

Також сьогодні військкомів помітили на ринках у Тернополі. Співробітники ТЦК та СП теж шукали військовозобов'язаних чоловіків. На кадрах видно, як люди у формі ЗСУ на підвищених тонах розмовляють з продавцями.

У п'ятницю, 8 грудня, підхопив "естафетну паличку" рейдів представників ТЦК та СП по спортзалах Київ.

Як повідомляють місцеві канали, силовиків помітили у одному із залів мережі Sport Life. На відео помітно, як люди у військовій формі оточили чоловіка та, очевидно, намагались вручити йому повістку.

У Закарпатському Терцентрі комплектування та соцпідтримки прокоментували вручення повісток чоловікам у спортзалах, про що повідомляли масово тільки анонімні пабліки.

Як зазначили у ТЦК у Facebook, через суспільний ажіотаж щодо вручення повісток особам призовного віку у різних закладах вирішили прояснити ситуацію.

"Працівники Закарпатського ОТЦК та СП у законний спосіб продовжують в рамках мобілізаційних заходів вручати повістки. На нашу думку, ті чоловіки призовного віку, які свідомо уникаючи військової служби, займаються у спортивних залах або розважаються у відпочинкових комплексах не є привілейованими порівняно з військовослужбовцями ЗСУ, які у непростих умовах тримають оборону і б’ють ворога... Просимо також зрозуміти, що у ЗСУ, у першу чергу - люди, у тому числі ваші знайомі, ваші друзі, батьки, чоловіки, сини й доньки, які чекають на заміну або поповнення", - повідомили в ТЦК.

Водночас там наголосили, що вручення повістки не означає, що призовника оперативно заберуть на війну. Їх видають для уточнення даних. Призовники мають пройти медичний огляд і вже тільки після цього, якщо придатні до служби, отримають мобілізаційне розпорядження і поїдуть вчитися.

Також варто додати, що за інформацією видання "ВВС-Україна", в Україні готують зміни у законодавстві щодо мобілізації. Вони можуть передбачати обов'язок громадян прибуття у Терцентри комплектування та соцпідтримки протягом двох діб після одержання повістки на електронну пошту чи рекомендованим листом. Це випливає із тексту пропозицій майбутнього законопроєкту, з яким ознайомились журналісти.

"Повістки зможуть вручати не тільки особисто під розпис, а й шляхом направлення на електронну пошту або рекомендованим листом. Після повідомлення громадянин буде зобов'язаний з'явитися до ТЦК протягом 48 годин", - зазначили вони.

Попри активізацію ТЦК та війну, на гірськолижному курорті Буковель на зимові свята цього року справжній аншлаг, повідомляє Інсайдер UA.

Українські військові вирішили прокоментувати, чому військкомат Івано-Франківська не може доїхати до курортного Буковеля для вручення повісток військовозобов'язаним громадянам.

Як зазначив український військовий з позивним "Киянин", тільки-но "козаки" з ТЦК збираються їхати у Буковель, відразу отримують дзвінок з "найвищих кабінетів", що "не можна". Тому досі жодного разу не дісталися гірськолижних баз.

Таким чином, коли українці збирають зі світу по нитці для закриття потреб військових, на Буковелі "війни нема". Там пропонують орендувати житло на новорічну ніч за 200 тис. гривень. Так, у готелі бізнесмена Ігоря Коломойського Radisson Blue Resort Bukovel 4,5* на новорічну ніч вже заброньовані всі апартаменти. Коштує таке задоволення 27 тис. грн за добу за покращений номер з балконом. Ціна люкса - 60 тис. грн.

Також там буде концертна програма - у новорічну ніч розважатимуть гостей Надя Дорофєєва, ведучі Слава Дьомін та Віталік Вітамін. Місце за столиком коштує від 22 тис. грн до 35 тис. грн.

При цьому ходять чутки, що власники готелів платять ТЦК, щоб ті "не докучали" клієнтам.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, на тлі посилення загальної мобілізації в Україні, згідно законопроєкту, який розроблять до кінця року за участі Міноборони та Генштабу ЗСУ, планують розширити й права ТЦК.

  • Вас також може зацікавити:

Власники готелів "приручили" ТЦК: як в Буковелі готуються бенкетувати на Новий рік

А на армію грошей "нема": у Буковелі цього року відпочивають за космічними цінами

ТЦК зроблять план за півгодини: на трасі в Буковель помітили сотні авто, відео