RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Я не ганчірка якась": Зеленський емоційно висловився про блокаду кордону поляками

Президент Володимир Зеленський емоційно прокоментував ситуацію з блокадою з боку Польщі експорту зерна, у результаті чого Україна втратила сотні мільйонів доларів.

Про це він заявив на великій пресконференції.

Читайте також: Поляки заблокували найбільший КПП на кордоні з Україною: що відомо

За словами глави держави, Польща серйозно допомогла Україні під час війни, однак експортна блокада кордонів поляками наприкінці 2023 року спричинила напругу між країнами. Він вважає такі дії несправедливими, адже йдеться не про бізнес, а про виживання українців.

"Я вважаю, що ми брати з вами. Ви нам допомагали, як могли, це факт. А ми стояли за вас, за вашу незалежність. І стоїмо, як можемо. У мене були потужні стосунки з вашим Кабміном. Потім була блокада наших кордонів. Зрозумійте, це не бізнес під час війни - це виживання", - повідомив він.

Також Зеленський наголосив, що Україна втратила Чорноморський коридор через Росію і транспортувати зерно морем стало неможливо. Після чого виникли проблеми зі Словаччиною, Румунією, Угорщиною, Польщею. Українська сторона погодилась не продавати в ці країни зерно, а лише транспортувати, однак і це не влаштувало.

"Ми сказали: окей, не будемо продавати зерно у Польщу, дайте вивезти... З квітня по вересень було дуже складно. Ми втратили сотні мільйонів доларів. Ми втратили частину врожаю. Щоденно мене питали наші фермери: у нас заміновані поля - як хоча б вивезти щось? Ми почали втрачати політичні відносини. Я підкреслюю: я вдячний вашому народові. Але зрозумійте мене: я не ганчірка якась, я захищаю інтереси своєї держави під час війни", - зазначив він.

При цьому президент сподівається, що новий польський уряд буде здатний розблокувати штучну блокаду, адже не можна політизувати питання зерна.

Раніше ми розповідали, що польські перевізники заблокували ще один пункт пропуску "Медика-Шегині".

  • Вас також може зацікавити:

Поляки встромили ще один ніж у спину: до блокади кордону доєднаються фермери

Питання з блокадою кордону буде вирішено, але є нюанс – голова Асоціації польських підприємців в Україні

Коли це припиниться? На польському кордоні знову помер український водій