RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Майже 2 млрд гривень на закупівлях: СБУ виявила нову спробу розкрадання в Міноборони

Служба безпеки та Міністерство оборони виявили та ліквідували корупційну схему закупівлі боєприпасів для армії на майже 1,5 млрд грн. Затримано керівника одного з головних управлінь оборонного відомства.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Читайте також: Скандалу з яйцями було замало: для військових вирішили закуповувати "золоті" яблука

За версією слідства, посадовець у грудні 2022 року підписав угоду з фірмою-спецекспортером на закупівлю оптової партії артснарядів для Збройних сил.

Однак бюджетні гроші не переказали на рахунки спецекспортера.

Після чого новостворена Агенція оборонних закупівель відомства уклала більш вигідну угоду на постачання снарядів із цим же виробником.

Новий контракт проти попереднього передбачав купівлю боєприпасів без посередників, прямо від виробника, що значно скорочувало терміни постачання продукції та зменшувало ціну.

Та посадовець, нехтуючи контрактом Агенції, безпідставно пролонгував дію попереднього договору з компанією-спецекспортером.

Після продовження "старого" контракту на рахунки афілійованої іноземної компанії-посередника перерахували близько 1,5 млрд грн. Сума на 30% перевищувала вартість товару за прямою угодою з виробником.

Під час обшуків у нього виявили документи, які підтверджують незаконну діяльність.

Кримінальне провадження розпочали ч. 2 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань) ККУ. Йому невдовзі оголосять про підозру.

Посадовця усунули від виконання службових обов’язків. Також Міноборони здійснює заходи для повернення до бюджету привласнених близько 1,5 млрд грн.

У разі доведення вини військовому чиновнику загрожує до 15 років ув'язнення.

Раніше ми писали про те, що з посади заступника міністра оборони України звільнено В'ячеслава Шаповалова після скандалу із закупівлями оборонного відомства.

  • Вас також може зацікавити:

Розкрито масштабну схему розкрадання продуктів харчування у Міноборони - спікер ДБР розповіла деталі

Гучний скандал у Міноборони: з'явилися перші підсумки засідання комітету із закупівель

Скандал з закупівлею продуктів для ЗСУ: Міноборони показало оновлені ціни