RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Росіянам вже тривожно: всі подробиці про постачання F-16 в Україну

Перша партія багатоцільових винищувачів F-16 може прибути до України наприкінці 2023 року. А вже наступного року Франція долучиться до навчання українських пілотів.

"Апостроф" в одному матеріалі зібрав усю актуальну інформацію про винищувачі F-16, які незабаром отримає Україна.

Інститут вивченна війни ISW прогнозує, що перша партія літаків прибуде до України наприкінці 2023 року. Експерти нагадують, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте не підтвердив терміни поставки F-16, однак у нещодавньому стратегічному документі Міноборони Естонії йшлося про те, що європейські союзники вже взяли на себе зобов’язання передати літаки на потреби Сил оборони "до кінця року".

Читайте також: Чому Україні потрібні сучасні літаки F-16: детальне пояснення

Нідерланди разом з Данією пообіцяли передати Україні 61 літак — 42 і 19 відповідно. Пізніше про наміри надати багатоцільові винищувачі F-16 повідомили Норвегія та Бельгія.

Варто зазначити, що у 2024 році Франція долучиться до навчання українських пілотів на західних винищувачах. Ідеться про початкову підготовку, яку потім продовжать європейські партнери.

"Перші пілоти прибудуть на початку 2024 року. Після початкової підготовки у Франції вони продовжать навчання на винищувачах на курсах, організованих нашими партнерами", - йдеться у звіті Міноборони Франції про військову допомогу Україні. Однак відомство не уточнювало, що мова йде про винищувачі F-16.

За даними президента України Володимира Зеленського, незабаром ЗСУ отримають від Нідерландів перші 18 одиниць F-16. Очільник держави наголосив на важливості якнайшвидшого отримання Україною довгострокової допомоги від Євросоюзу на 50 млрд євро.

Прем'єр-міністр Нідерланді Марк Рютте, зі свого боку, нагадав, що Київ має спочатку має забезпечити усі технічні вимоги, необхідні для їх належного використання. Крім дозволу на експорт, за словами політика, йдеться також про виконання низки інших критеріїв - вимоги щодо персоналу та інфраструктури.

Наприкінці листопада Міноборони анонсувало створення спеціальної структури для інтеграції винищувачів F-16. За словами замміністра Олександра Павлюка, мова йде про концепцію "Офіс-61", мета якої організувати всебічне забезпечення неперервного процесу інтеграції багатоцільового літака у загальну систему Сил оборони.

Основні напрямки роботи "Офісу-61":

  • підтримка й розвиток інфраструктури аеродромів та авіаційних баз;
  • всебічний захист аеродромної інфраструктури включно із системою ППО;
  • відбір і навчання льотного складу й іншого авіаційного персоналу;
  • підтримка життєвого циклу літаків і логістичний супровід;
  • міжнародна комунікація й інші юридичні, фінансові, безпекові та адміністративні функції.

Російський провоєнний Telegram-канал "Рибарь" пішов далі й стверджує, що перша ескадрилья F-16 вже прибула до України. Такі повідомлення з'явилися після того, як 22 грудня на півдні України одночасно знищили три російські винищувачі Су-34. За даними пропагандистів, союзники нібито вже відправили 12 бойових та 3 навчальні літаки F-16.

"Увесь грудень через Львів триває завезення високоточного (обладнання - ред.) для цих літаків. Саме тому й б'ють (ЗС РФ - ред.) по Старокостянтинову, Дніпру та Кривому Рогу. Спостерігається також навчальні польоти українських F-16 над Румунією та західною Україною. У цьому задіяні аеродроми Івано-Франківська та Ужгорода", - йдеться у повідомленні загарбників.

Раніше ми розповідали, що Україна отримає від Данії 19 винищувачів F-16.

Вас також може зацікавити:

У Данії назвали умову передачі Україні винищувачів F-16: стосується й іншої зброї

"Рухаємо далі у питанні F-16": Зеленський після Нідерландів прибув до Данії

Коли винищувачі F-16 будуть в Україні: союзники назвали дату