RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

У Дубай заарештували першого колаборанта, якого розшукує Україна: хто наступний

12 грудня в ОАЕ був затриманий Мусаєв Халід Абдулвахітович, 1966 року народження. В Одесі він відомий як "Халід" і розшукувався Україною з лютого 2023, його звинувачують у ч.3 ст. 146, ч.4 ст.189, ч.3 ст.28, ч.3,4 ст.358 КК України. За даними Нацполіції, фігуранта підозрюють у вбивствах на замовлення, викраденні людей, вимаганні, збуті наркотиків і контрабанді зброї.

Як пише "Фраза", Мусаєв, як і ще один одесит-утікач Руслан Тарпан, "співпрацював з російськими спецслужбами і вчиняв дії, спрямовані на зміну кордонів України".

В Одесі Халід до останнього очолював Федерацію боксу на Одещині. Наразі цю позицію передали Віталію Герсаку, якого з самим Халідом пов'язує давня дружба та низка бізнес-проектів. Тепер Україна очікує на екстрадицію Халіда, що може статися на початку наступного року.

"Халід" став першим, кого на прохання української сторони заарештували та екстрадують до нашої країни правоохоронні органи ОАЕ. Проте, як вважають журналісти, не є останнім.

"У Дубаях (ховаються) знайшли другий дім такі особи як Королівська, Злочевський, "улюбленець" одеситів Тарпан та інші. І ось усім цим хлопцям варто напружитися. Адже раніше ОАЕ не затримували і, тим більше, не екстрадували людей у розшуку. А тут почався цілий процес. Крига скресла, панове присяжні засідателі, крига скресла!", - написала одеська журналістка Ірина Марченко.

Таким чином, наступним на екстрадицію може стати одесит Руслан Тарпан, якого оголошено в міжнародний розшук через Інтерпол і по ньому Офіс генпрокурора вже подав ОАЕ прохання про екстрадицію.

в Україні також вже обрано запобіжний захід у вигляді заочного взяття під варту, тобто, після доставки в Україну його відразу ж помістять до СІЗО. За даними слідства, у 2010-2014 роках Тарпан "організував ОЗУ і привласнив на будівництві "Глибоководного випуску" понад 340 млн грн з державного бюджету".

Також його звинувачують в організації корупційних схем на закупівлі органами одеської влади ремонтних та реставраційних робіт у місті та неохайною роботою з обласним бюджетом. Компанія "Укрспецпроект", яку пов'язують із ним одеські джерела, досі лідер з освоювання тендерів.

Після початку війни в Україні, за деякими даними, Тарпаном зайнялися і в СБУ, вивчаючи факти його ймовірної причетності до фінансування тероризму.

Як вважає історик Сергій Гуцалюк, Тарпан багато років співпрацює зі спецслужбами Росії та реалізовував в Україні різні проекти щодо просування "русского мира".

За даними бази "Миротворець", Тарпан ввів у структуру свого бізнесу росіянина Раміля Шайдуліна, який також причетний до фінансування тероризму.