RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Водій відмовився показати документи поліції: де тут "злісна непокора"

Юристи розповіли, як правильно розцінювати відмову водія показати документи - як звичайне порушення чи злісну непокору.

Про це повідомляє "Дорожній адвокат".

Читайте також: Підготовка та допуск водіїв до керування авто: в Україні хочуть запровадити нові штрафи

Як зазначають фахівці, працівники поліції мають право вимагати у водіїв показати документи на право керування. Вимоги мають ґрунтуватися не на власному розсуді інспектора, а за наявності законних підстав, проте доволі часто виникають ситуації, коли водії не бажають робити цього. Невиконання такого обов’язку може кваліфікуватися як порушення правил дорожнього руху, однак, це не завжди так.

Передумовою для такої вимоги може бути лише законна підстава зупинки із вимогою пред’явити документи на право керування. Йдеться про статтю 35 Закону "Про національну поліцію". Таким чином, якщо інспектор просто зупинить авто і надалі накладе адмінстягнення за невиконання подальших вказівок, то подальші рішення є незаконними.

Щодо відповідальності непред’явлення водієм документів, то відповідно до ч.1 ст.126 КУпАП відмова пред’явити поліцейському посвідчення водія, реєстраційного документа на транспорт, а також страхового поліса передбачає штраф у 425 грн. Таким чином, закон передбачає пряму відповідальність за відмову показати документи.

Тоді як щодо відповідальності за злісну непокору, то за статтею 185 КУпАП передбачено адмінвідповідальність у вигляді штрафу від 136 до 255 грн чи громадських робіт від 40 до 60 годин, виправних робіт на 1-2 місяці, або адмінарешт на термін до 15 діб.

Відмова може вважатись злісною непокорою, якщо це - свідоме протистояння закону, з додатковими ознаками агресії. Якщо водій активно перешкоджає роботі поліції, вдається до нецензурщини, погроз чи фізичного впливу. Поліція може розцінити такі дії як злісну непокору і застосувати відповідний вид стягнення.

Не може вважатись злісною непокорою відмова, коли водій вважає, що інспектори вимагають документи без законних підстав чи відмовляється з особистих переконань. Такі обставини не містять елементів умисного протистояння. Водій може нести відповідальність за ч.1 ст.126 КУпАП зі штрафом у 425 грн.

Також важливим аспектом є адекватна поведінка поліцейського щодо водія, а також належна реакція на відмову водія показати документи. Оскільки часто підставою для відмови водієм показати документи є саме неналежна поведінка інспектора, який діями провокує конфлікт.

Тому, у контексті дорожнього руху, поліція може вимагати документи у водіїв лише за наявності законних підстав. Відмова водія від пред’явлення документів по своїй суті не є злісною непокорою. Злісна непокора містить в собі активне протистояння й агресію.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні державний виконавець має право встановити тимчасове обмеження громадянина у праві керування транспортними засобами, якщо той має заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує платежі за чотири місяці.

  • Вас також може зацікавити:

Здача на права водія у 2023 році: як вперше стати водієм і скільки коштує

Виїзд за кордон на автомобілі: що потрібно знати чоловікам

Не заплатив аліменти - залишився без прав водія: як їх повернути