RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

"Ветеран"-утікач Майман може бути замовником вбивства Героя України Данила Ляшука "Моджахеда" - активіст

Михайло Майман, який видавав себе за військового, а нині переховується, може бути причетним до вбивства військовослужбовця, Героя України Данила Ляшука, який мав позивний "Моджахед".

Одеський блогер Стас Домбровський у своєму Telegram-каналі опублікував аудіо телефонної розмови нібито за участю Маймана, пишуть "Українські новини".

Як стверджує Домбровський, запис було зроблено в день загибелі "Моджахеда" — 1 квітня 2023.

На запису чоловік з голосом, схожим на голос Маймана, каже: "Уяви, 200. Я "Носіка" не можу знайти, домовитися, щоб розрахуватись з ним за канал".

Він розповідає, що товаришує з командиром "Моджахеда" і той навмисно відправив його на завдання, з якого той не повернувся. На питання, в яку суму це Майману обійшлося, він відповів: "Ніскільки. Ох**нні дружні стосунки". Він також обяціє співрозмовнику при зустрічі розповісти деталі і показати смс, яке отримав від командира "Моджахеда".

У 2022 Майман поширював відео зі своєю нібито участю у битві за Київ та звільненням населених пунктів поблизу Макарова, однак за твердженнями його побратимів, Майман займався мародерством і привласненням речей свого підрозділу, а не участю у бойових діях.

7 вересня 2022 він був затриманий спецсилами Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції за підозрою у незаконному привласненні вогнепальної зброї. Стаття передбачає від 3 до 7 років за гратами. Він вніс заставу та зник. 1 червня 2023 Маймана оголосили в міжнародний розшук, оскільки він незаконно перетнув кордон з Румунією і втік до Австрії.

Білоруський доброволець-мусульманин, колишній засуджений у справі батальйону "Торнадо" Данило Ляшук загинув у віці 27 років під Бахмутом. Він був засновником та командиром бойової групи "Vendetta". Воював під Києвом, на Харківщині, Миколаївщині, проводив диверсійні роботи на окупованій території Херсонської області.

7 квітня 2023 указом президента Володимира Зеленського йому посмертно було надано звання "Герой України" з врученням ордену "Золота зірка".