RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Вказували на стан шкіри: які прізвища характеризували обличчя

Раніше українці отримували прізвища не лише за професією чи якимись рисами характеру, а й навіть за "дефектами" на обличчі.

Про це пише "Апостроф".

Читайте: Які прізвища в Україні давали людям з дефектами та особливостями тіла

Скажімо, за інформацією генеалогічного ресурсу "Рідні", прізвище Бородавко, яке веде свій початок від "невеликого круглого наросту на шкірі", налічує 1113 носіїв й за поширенням займає 4413 місце.

Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї.

Бобровицький район на Чернігівщині є найгустішим осередком цього прізвища. На одного носія прізвища припадає 282 жителів.

Прізвище Дзюба, яке утворилося від "рябої", тобто зі слідами віспи на обличчі, людини, наразі налічує 14570 носіїв. За поширенням воно займає 169 місце.

Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї. Ржищів на Київщині є найгустішим осередком цього прізвища. На одного носія припадає 195 жителів.

Окрім того, прізвищем, характерною ознакою якого була "незвичайна" шкіра у предків, є Рябчун, тобто людина з ластовинням. Наразі в Україні налічується 1428 його носіїв.

За поширенням займає 3350 місце. Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї. Малин на Житомирщині є найгустішим осередком прізвища Рябчун. На одного носія прізвища припадає 564 жителів.

Водночас у Києві налічується 188, у Малині - 43, у Харкові - 34, у Гребінках на Полтавщині та самій Полтаві - по 27 людей з цим прізвищем.

Нагадаємо, раніше ми писали, які прізвища носили безхатьки.

  • Вас може зацікавити:

Вказують на професії, що вже зникли: хто з українців носить прізвища з далекого минулого

Їх носили справжні "олігархи": прізвища, які давали багатіям в Україні

В роду були талановиті люди: які прізвища раніше давали українським вченим і митцям