RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Голова Укренерго Кудрицький випустив за кордон ймовірних фігурантів розслідування НАБУ - документи

Посадовці Укренерго, які є ймовірними фігурантами кримінальної справи щодо "Юнайтед Енерджі", виїхали у закордонне відрядження під час розслідування і наразі не повернулись в Україну.

Як пише Тарас Загородній, керуючий партнер Національної антикризової групи, йдеться про вже колишніх директора з ринкових операцій Укренерго Микиту Вишневського та начальника департаменту адміністратора розрахунків Укренерго Дмитра Кондрашова, зазначає видання "Коментарі".

Загородній опублікував копії наказів. Вишневський виїхав у Польщу 26 лютого 2023, Кондрашов — в Угорщину 15 липня 2022 за підставою"службове відрядження".

Вишневський поїхав у відрядження вже під час розслідування з дозволу керівника Укренерго Володимира Кудрицького — він підписав наказ.

"Чому Кудрицький, який узгоджував "відрядження" не зважив на ризик неповернення Вишневського? І якщо не винуватий, то чому не повертається в Україну? Або спеціально узгодив "відрядження в один кінець", щоб не наговорили зайвого слідству, оскільки сам у курсі, що вони скажуть та вкажуть на нього як на співучасника?", — пише Тарас Загородній.

На його думку, оскільки йдеться про стратегічне підприємство і завдання державі збитків на сотні мільйонів гривень, за відсутності фігурантів правоохоронці мають усі підстави "задати питання керівнику компанії "Укренерго".

Як раніше повідомляло НАБУ, в березні 2022, у розпал битви за Київ, Укренерго продало трейдеру "Юнайтед Енерджі" електроенергію на суму понад 716 млн грн попри наявну в компанії заборгованість. "Юнайтед Енерджі" енергію перепродав реальним учасникам ринку, а кошти вивів. ЗМІ пов'язують цього трейдера з олігархом Ігорем Коломойським. Підозри у справі вручені організатору схеми, голові правління комерційного банку, який виступив гарантом оплати, директору приватної компанії і директору департаменту Укренерго, який не зупинив продаж. В Укренерго у відповідь на повідомлення НАБУ запевнили, що тісно співпрацюють з НАБУ, а також домагається в суді стягнення з "Юнайтед Енерджі" 1,1 млрд грн боргу.