RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Проживання кількох собак під одним дахом – як обійтися без конфліктів

Маючи одного улюбленця, власники можуть замислитися над тим, щоб завести ще одного. Проте спільне проживання кількох тварин не завжди просте й безконфліктне.

Два собаки в одному будинку здатні як співіснувати в мирі та гармонії, так і конкурувати за ресурси, територію й увагу людини. Тому важливо встановити чіткі правила, яких мають дотримуватися як ваші улюбленці, так і всі члени родини.

Співіснування двох собак

Плануючи появу ще однієї тварини, важливо обміркувати всі моменти. Спершу оцініть, як ваш нинішній улюбленець спілкується з іншими собаками. Врахуйте ще кілька деталей. Наприклад, якщо ваш улюбленець похилого віку, енергійне молоде цуценя може завдавати йому незручностей, тому варто бути готовими до розмежування собак. Проте буває й так, що улюбленець похилого віку "молодіє" при появі цуценят удома. Вибираючи тварину такої ж статі, зверніть увагу на її темперамент і породу.

Якщо ви берете цуценя для проживання в домі з дорослим улюбленцем, контролюйте активність першого і слідкуйте, щоб старша тварина мала змогу відпочивати. Знайдіть час для навчання молодшого цуценяти командам. А якщо ви збираєтеся прийняти до сім'ї дорослого собаку, спробуйте спочатку познайомити його з вашим нинішнім улюбленцем: заплануйте кілька прогулянок з ними обома, аби поспостерігати за їхньою взаємодією.

Переконайтеся, що у вашому будинку або квартирі достатньо простору для двох собак: кожен повинен мати своє місце для відпочинку. Не менш важливо оцінити, чи вистачить у вас вільного часу на ще одну тварину.

Життєвий досвід також здатний впливати на взаємодію між тваринами. Наприклад, собака з притулку може поводитися обережніше або агресивніше з іншим улюбленцем. Якщо ви помічаєте, що конфлікти між тваринами не припиняються, зверніться до спеціаліста: ветеринарного лікаря або кінолога. Можливо, одному із собак потрібна поведінкова корекція або медична підтримка. І не забувайте, що переважну більшість проблем можна розвʼязати, головне — мати бажання й сили.