RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

СБУ прийшла в "гості" до айтішника, який наводив ракети на місто: фото

У Харкові викрили 18-річного учасника підконтрольного ФСБ російського хакерського угруповання "народна сyberармія рф", який коригував ворожий вогонь по місту та готував кібератаки на сайти українських органів влади.

Про це інформує СБ України.

За наведенням "айтішника" окупанти здійснили два ракетних удари по цивільній інфраструктурі обласного центру, внаслідок чого була зруйнована місцева лікарня.

Читайте: Росія пошкодила лікарню у Харкові: фото наслідків удару

Він також розвідував місця базування Сил оборони на території регіону. Насамперед його цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем протиповітряної оборони ЗСУ. Для збору розвідданих про дислокацію Сил оборони фігурант обходив місцевість та приховано фіксував об’єкти, де, за його "версією", могли перебувати українські захисники. Отримані відомості він надсилав своїм кураторам у вигляді скріншотів електронних карт з координатами потенційних цілей.

Крім того хакер виконував завдання ФСБ щодо підготовки серії DDoS-атак на сайти держпідприємств та органів влади України.

За даними слідства, фігурантом є місцевий житель, спеціаліст у сфері ІТ, якого розвідслужба країни-агресора залучила до співпраці через спеціалізований канал хакерських спільнот.

Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено 3 мобільні телефони, ноутбук та флеш-носії, які він використовував у підривній діяльності на користь РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ). Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

За клопотанням сторони обвинувачення підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Нагадаємо, що вчора ввечері у Харкові були завершені пошуково-рятувальні роботи на місці ракетного удару по п’ятиповерхівці, внаслідок якого загинули 10 людей.

  • Читайте також:

Ракетний удар по Харкову: під обстріл потрапили іноземні журналісти, фото

Росія вдарила по мирних мешканцях в Харкові: горять авто

Росіяни ракетним ударом знищили один з найкращих дитячих пансіонатів у Харкові, фото