RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Комуналка для українців подорожчає: коли можуть підняти тарифи

Українцям підвищуватимуть тарифи на комунальні послуги. Але при цьому, скоріше за все, вони почнуть зростати з 2025 року. А нинішнього року, ймовірно, можуть підвищити тариф на електроенергію.

Такі прогнози містяться у звіті, опублікованому Нацбанком України.

Згідно з прогнозами НБУ, підвищення тарифів на комуналку для населення неминуче. Водночас в Україні діє мораторій на підвищення комуналки за окремими видами послуг. Причому цей мораторій має діяти до закінчення воєнного стану в країні. Тому підвищення тарифів у 2024 році малоймовірне. Однак уже в 2025 це цілком може статися, вважають в НБУ. Крім усього іншого, стримування тарифів допоможе стримувати адміністративну інфляцію.

Читайте також: Старий сервіс не працює: куди у 2024 році передавати показання газового лічильника

"Її стримуватиме дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду і теплопостачання. Який, згідно з припущеннями цього прогнозу, буде скасовано тільки 2025 року", - стверджують в НБУ.

Тобто, за цим прогнозом НБУ можна побічно зробити висновок, що війна 2025 року має закінчитися, оскільки інших законних підстав для скасування мораторію немає.

Тарифи на комуналку підвищуватимуть поетапно

На сьогодні вартість комунальних послуг, яку сплачує населення, приблизно у 2,5-3 рази нижча за ринкову. Однак підвищити тарифи одразу до ринкових цін - означало б приректи мільйони людей на злидні та спровокувати соціальну напруженість. Тому, найімовірніше, вартість комуналки підвищуватимуть поетапно, поступово привчаючи громадян до нових цін. При цьому, звісно, найбільш незахищених держава підтримуватиме субсидіями.

"Незважаючи на необхідне усунення дисбалансів в енергетичному секторі, очікується, що подальші урядові рішення щодо приведення тарифів на ЖКП до ринкового рівня враховуватимуть високу соціальну значущість тарифів", - вважають в НБУ.

Тариф на електроенергію можуть підвищити вже цього літа

Утім, на тариф на електроенергію мораторію немає. Але при цьому міністр енергетики Герман Галущенко, і не тільки він, пообіцяв, що до кінця опалювального сезону населення гарантовано платитиме за чинним тарифом - 2,64 грн/кВт-год. А от після закінчення опалювального сезону все може статися.

Тому не виключено, що вже влітку нинішнього року тариф на електроенергію для населення підвищать.

Раніше ми розповідали, як можна заощадити на комуналці, і платити за світло лише 40% від тарифу.

  • Вас також може зацікавити:

Для українців запровадили ще один платіж за газ: скільки доведеться платити

Чи чекати українцям підвищення ціни на газ у 2024 році: офіційна відповідь влади

Як залишитися зі світлом, коли відключили за борги: українцям озвучили механізм