RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Голову "Укренерго" Кудрицького і його підлеглих закликали відзвітувати про доходи за час повномасштабної війни

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький та його підлеглі мають подати декларації про доходи у світлі корупційних скандалів, в яких фігурують посадовці державного оператора і його дочірніх компаній.

Про це заявив політичний експерт Олександр Кочетков.

Він повідомив, що звернувся до Кудрицького з листом з вимогою надати довідки про доходи керівництва "Укренерго" за 2022 і 2023, оскільки в Реєстрі декларацій їхні фінансові звітності відшукати не вдалось. На думку Кочеткова, ця інформація набуває суспільного значення через корупційні скандали – зокрема, триває розслідування щодо розкрадання електрики на суму 716 млн грн, вже під час якого Кудрицький відпустив за кордон ключових фігурантів, що не повернулись в Україну.

Експерт нагадав про директора ТОВ "Укренерго цифрові рішення" (належить "Укренерго") Андрія Немировського, під орудою якого проходять "дивні тендери". Наприклад, тендер на 80 млн грн із одним учасником на закупівлю ПЗ, яке "Майкрософт" надає Україні безоплатно у зв’язку з війною.

Кочетков звернув увагу і на премії, які отримують деякі посадовці "Укренерго". Наприклад, Немировський отримав річну премію у розмірі 4 287 552 грн.

"За сумнівні премії "Укренерго" можна було б озброїти FPV-дронами не один підрозділ ЗСУ. "Герої" та їхні здобутки мають бути відомі народові. Тому я, згідно діючого законодавства України, звернувся з листом до очільника "Укренерго" з вимогою надати мені довідки про доходи керівництва цієї структури за 22-23 року війни, оскільки їх декларацій в офіційному Реєстрі я так і не знайшов", — написав Кочетков, пообіцявши оприлюднити відповідь, якщо вона надійде.

За даними НАБУ, в березні 2022 "Укренерго" продало трейдеру "Юнайтед Енерджі" електроенергію на суму понад 716 млн грн попри наявну в компанії заборгованість. ЗМІ пов'язують "Юнайтед Енерджі" з Ігорем Коломойським. Трейдер перепродав енергію реальним учасникам ринку, а кошти вивів, чим завдав державі збитків. НАБУ і САП оголосили у розшук підозрюваних у цій справі Михайла Кіпермана, відомого як представника неформальної групи "Приват", начальника департаменту адміністратора розрахунків "Укренерго" Дмитра Кондрашова і Юлію Фролову, голову правління комерційного банку. Керуючий партнер "Національної антикризової групи" Тарас Загородній опублікував копії наказів про закордонне відрядження Кондрашова та директора з ринкових операцій "Укренерго" Микити Вишневського за підписом Володимира Кудрицького. Загородній стверджував, що обидва посадовці в Україну не повернулись.