RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Агенція під контролем Арсена Жумаділова з МО завищила вартість харчування для армії на 1,5 млрд грн - експерт

Держпідприємство "Агенція закупівель у сфері оборони" ("Державний оператор тилу"), яке перебуває під контролем посадовця Міністерства оборони Арсена Жумаділова, завищує вартість лотів на аукціонах для армії, зокрема - аукціонах на постачання харчування.

Про це написав політичний експерт Олексій Золотарьов за підсумками аналізу тендерів у системі Prozorro.

"З початку року тендери на все необхідне для армії, крім зброї, Міністерство оборони уповноважило проводити новостворену "Агенцію закупівель у сфері оборони" (ДП "Державний оператор тилу"). Її очолив кар'єрний чиновник Арсен Жумаділов. Саме ця людина тепер володіє мільярдними бюджетами на ЗСУ", - нагадав Золотарьов.

Експерт вивчив два лютневих аукціони на харчування на загальну суму майже 7 млрд грн і дійшов висновку, що "Агенція закупівель у сфері оборони" під керівництвом Жумаділова завищує вартість набору харчування зі 120 до 139,38 гривень.

"Начебто копійки, але через велику кількість закупівель цими копійками накапує різниця в 1,5 млрд грн", - зазначив Золотарьов.

За його даними, з цієї суми чиновники Агенції особисто отримали 28 млн грн. Річ у тім, що на самому початку створення ДП було закладено бізнес-механізм його фінансування: державне підприємство Жумаділова отримує комісію в розмірі 0,4% від суми кожного контракту.

"Тому вони так зацікавлені в подорожчанні всіх лотів. Just business", - розповів політолог.

Він зауважив, що українцям від початку року обіцяли нові підходи до оборонних закупівель, однак поки що змінюється лише ім’я замовника: був Департамент держзакупівель Міноборони, тепер - Агенція. При цьому Департамент отримував тільки зарплати, тоді як Агенція - 0,4% від суми контракту.

"28 млн могли бути спрямовані на закупівлю продовольства для ЗСУ, але підуть на зарплати і премії Агенції Жумаділова. До речі, зарплата його керівного складу становить близько 200 тис. грн на місяць. А де обіцяні реформи?", - питає Золотарьов.