RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Нюанси законодавства: що треба знати про вихід на пенсію 2024 року

В Україні планують запровадити нову формулу для розрахунку пенсій й новація дозволить підвищити розмір виплат для понад половини пенсіонерів в середньому на 15-20%. Але пенсіонери вже зараз мають можливість збільшити суму виплат.

Про це пише "Мінфін".

Головною складовою при нарахуванні пенсії є страховий стаж, від розміру якого залежить і право виходу на пенсію, і розмір пенсійних виплат.

Читайте також: Березнева індексація пенсій: кому не збільшать виплати

В Україні встановлені однакові правила для виходу на пенсію для жінок та чоловіків. Згідно з ними, у 2024 році на пенсію можуть вийти громадяни:

у 60 років — зі страховим стажем не менше 31 року;

у 63 роки — зі страховим стажем від 21 до 31 року;

у 65 років — зі страховим стажем від 15 до 21 року.

Щороку, до 2028-го, необхідний для виходу на пенсію страховий стаж збільшуватиметься на 1 рік. І з 2028 року страховий стаж, який буде необхідний для виходу на пенсію у 60 років, становитиме не менше 35 років.

Втім, є можливість вийти на пенсію й раніше. Наприклад, докупити страховий стаж.

Наразі існує три варіанти купівлі страхового стажу:

Придбати стаж наперед. У такому разі особа сплачуватиме єдиний внесок на майбутнє, тобто місяць у місяць, тим самим поступово набуваючи страховий стаж.

Викупити за попередні роки. Цей договір дозволяє одноразово сплатити єдиний внесок за минулі періоди, в яких особа не працювала (як найманий працівник або приватний підприємець), а відтак, і не сплачувала соцвнески.

Доплатити за минулі періоди, де було сплачено внески у меншому розмірі, ніж мінімальний страховий внесок. Завдяки такій доплаті можна зарахувати відповідні місяці до страхового стажу як повні, тим самим набути повний страховий стаж.

У перших двох випадках потрібно звернутися до податкової служби й укласти договір добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. У третьому — заяву про доплату єдиного внеску за минулі періоди варто подати до Пенсійного фонду.

Якщо стаж купується наперед, то договір укладається на термін не менше 1 року. Якщо ж особа бажає придбати стаж або доплатити внески за минулі періоди, законодавство не встановлює обмежень щодо мінімального та максимального проміжку часу.

Від типу договору про купівлю страхового стажу залежить його вартість. Якщо купувати стаж наперед, то сума добровільного внеску за один місяць має дорівнювати або бути більшою за розмір мінімального страхового внеску. Мінімальний розмір такого внеску станом на 1 січня 2024 року становить 1 562 грн (7 100 грн (мінімальна заробітна плата) х 22% (ставка ЄСВ)).

З 1 квітня, виходячи з мінімальної заробітної плати у 8 000 грн, ця сума становитиме вже 1 760 грн.

Що ж до придбання стажу за минулі періоди, то він обійдеться дорожче, оскільки розмір внеску становить подвійну суму, тобто 3 124 грн (1 562 грн * 2) за один місяць.

Наскільки вигідно докуповувати страховий стаж, залежить від того, скільки стажу не вистачає для виходу на пенсію. Наприклад, зараз один місяць страхового стажу коштує 3 124 грн (два мінімальних ЄСВ). Це якщо сплатити всю суму до 1 квітня 2024 року, до підвищення соцстандартів, аби почати отримувати пенсію відразу після сплати. Рік стажу обійдеться 37 488 грн.

Коли не вистачає року або двох, то є сенс докуповувати стаж і вийти на пенсію у 60 років, а не у 63 роки. Навіть за мінімальної пенсійної виплати у 2 361 грн за три роки непрацюючий пенсіонер отримає понад 80 тис. грн пенсії. А якщо бракує більше років, то покупка стажу стає недоцільною, оскільки відбити витрати не вдасться.

Докупити страховий стаж можна не за всі минулі періоди, а лише починаючи з 01.01.2004 року — з того часу, коли набрав чинності Закон України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", яким, власне, і запроваджено поняття "страховий стаж". До цієї дати рахується трудовий стаж, як кількість відпрацьованих років. Він підтверджується записами у трудовій книжці та відповідними документами, і враховується при визначенні права на пенсію та обчисленні її розміру.

При цьому докупити стаж можна тільки у тому випадку, якщо при цьому офіційно людина не працювала, не вела підприємницької діяльності, а також не належала до категорії застрахованих осіб. Тому до стажу, набутого після 2004-го, потрібно бути уважними. Скажімо, за найманого працівника внески сплачує роботодавець й у разі отримання зарплати у "конверті" страховий стаж не нараховувався.

Навіть за офіційного працевлаштування варто поцікавитись, чи із всієї суми зарплати сплачується внесок. Побачити сплату страхових внесків можна за допомогою довідки ОК-5. Отримати її можна через застосунок "Дія" або звернувшись до Пенсійного фонду. У довідці можна побачити суми заробітку для нарахування пенсії, кількість страхового стажу та факт сплати страхових внесків.

Коефіцієнт страхового стажу, разом із коефіцієнтом заробітної плати та середньої заробітної плати по країні за три попередні роки, що передують року призначення пенсії, є основним показником для обрахування розміру пенсії.

Пенсія = розмір середньої зарплати х індивідуальний коефіцієнт зарплати х коефіцієнт страхового стажу. І чим більше сума страхових внесків, тим вищим буде індивідуальний коефіцієнт заробітної плати, а отже, і розмір пенсії.

Щоб дізнатись розмір пенсії, необхідно перемножити три зазначених вище показники за допомогою формули, визначеної законом.

Як можна збільшити свою пенсію:

1. Подати довідки про заробітну плату за 5 років підряд по 30 червня 2000 року.

Заробітна плата для обчислення пенсії враховується за весь період страхового стажу, починаючи з 01 липня 2000 року, на підставі даних, що містяться в системі персоніфікованого обліку та ведуться Пенсійним фондом України.

Заробітна плата за період 60 місяців до 01 липня 2000 року враховується за бажанням особи, при наявності підтверджуючих документів (особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою або організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією). Збирати необхідні дані доцільно тим особам, які в радянський період отримували велику, як на ті часи, заробітну плату.

Завдяки такій заробітній платі може підвищитися загальний показник коефіцієнта заробітної плати особи, а отже, і підвищитися пенсія.

2. Зарахування періодів роботи до стажу

Випадки, коли Пенсійний фонд не зараховує до стажу періоди роботи внаслідок неналежно заповнених записів у трудовій книжці, трапляються доволі часто. Оскільки кількість страхового стажу впливає на розмір пенсії, це питання можна вирішити двома шляхами.

Перший — подати уточнюючу довідку з підприємства, де особа працювала. Другий — звернутися до суду з вимогою зобов'язати Пенсійний фонд зарахувати відповідні періоди роботи до стажу.

У плані витрат та часу найвигіднішим є отримання довідки та подача її до ПФУ. Але іноді таку довідку неможливо отримати з об'єктивних причин, скажімо, підприємство ліквідовано, але документи не передали до архіву, або документи передали, але не всі. Або ж підприємство чи архів опинилися на тимчасово окупованій території. У цьому випадку єдиним варіантом буде розгляд справи у адміністративному суді.

3. Перехід з одного виду пенсії на інший

У людини є право перейти на інший вид пенсії, наприклад, із пенсії за вислугу років на пенсію за віком. Зазвичай, це відбувається тоді, коли інший вид пенсії дає можливість отримати більші виплати. У такому випадку має застосовуватися новий показник середньої заробітної плати за три попередні роки. Це теж досить сильно може вплинути на підвищення пенсії, особливо для громадян, які давно вийшли на пенсію.

Нагадаємо, з 1 березня в Україні проведуть індексацію пенсій. Розмір підвищення становитиме 13%, але не всіх пенсіонерів чекає таке збільшення.

  • Вас може зацікавити:

Експеримент на виживання пенсіонерів: у скільки обійдеться мінімальний набір продуктів, відео

Які існують пенсії в Україні і що обрати: у ПФУ назвали види виплат

Пенсії ростуть, а жити неможливо: як мільйонам українців протягнути у 2024-му