RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Чорноморський флот "здувся": статистика знищених великих десантних кораблів РФ

Великий десантний корабель "Цезарь Куников", який був потоплений сьогодні, став вже четвертим російським ВДК, який був знищений Силами оборони України, тобто у складі Чорноморського флоту РФ вже ліквідовано половина усіх суден проєкту 775.

Про це пише Діфенс Експрес.

Читайте: Найкращі валентинки - від ГУР: у мережі хвиля жартів та мемів про знищення "Цезаря Кунікова"

Якщо брати кількість кораблів проєкту 775 у строю Чорноморського флоту РФ, то з чотирьох їх залишилось лише два, але у складі ворожого флоту ще є два великих десантних кораблі проєкту 1171 "Тапир" - "Орск" та "Николай Фильченков", хоча станом на 2021 рік їх було три. Зменшення їх поголів'я пов'язано з успішним ударом по окупованому Бердянську у березні 2022 року та знищенням ВДК "Саратов".

Окрім того, напередодні повномасштабного вторгнення Росія затягла у Чорне море великі десантні кораблі. З Балтійського флоту додалося три проєкта 755 - "Королев", "Минск" та "Калининград", а з Північного флоту - "Оленегорский горняк" та "Георгий Победоносец" проєкту 755 та "Петр Моргунов" проекту 11711.

Завдяки успішним діям Сил оборони України, "Оленегорский горняк" зазнав пошкоджень у серпні 2023 року після удару морських дронів у районі Новоросійська, а "Минск" був знищений крилатими ракетами Storm Shadow/SCALPв окупованому Севастополі у вересні 2023 року.

Таким чином поточний корабельний склад великих десантних кораблів РФ у Чорному морі складається з:

1 корабель проєкту 11711: "Петр Моргунов" (ПФ РФ)

2 кораблі проєкту 1171 "Тапир": "Николай Фильченков" (ЧФ РФ) та "Орск" (ЧФ РФ)

6 кораблів проєкту 775: "Ямал" (ЧФ РФ), "Азов" (ЧФ РФ), "Королев" (БФ РФ) "Калининград" (БФ РФ), "Георгий Победоносец" (ПФ РФ) та "Оленегорский горняк" (ПФ РФ).

До того ж, не всі з них зараз знаходяться у боєздатному стані, зокрема станом на кінець грудня минулого року у тимчасово окупованому Севастополі в очікуванні ремонту перебувало два ВДК проєкту 775.

Втрата кожного такого корабля для РФ є хоча й відновлювальною, але дуже дорогою втратою, бо поновити "мінус" ВДК проєкту 775 новим кораблем аналогічного проєкту росіяни не можуть і єдиною альтернативою є проєкт 11711, якщо брати старий тип "Иван Грен" за 160 млн доларів на 2012 рік - 214 млн доларів з поправкою на інфляцію.

Але у РФ оновили проєкт 11711 й тип "Владимир Андреев", два яких будується з 2019 року та мають стати у стрій у 2025 та 2026 роках більші - 8000 тонн проти 6600 тонн водозаміщення. Таким чином їхня вартість більша за попередній проєкт, при цьому більша ніж на 21% через пропорційне збільшення вартості всіх вузлів та механізмів.

Нагадаємо, що згідно з новим законопроектом про заохочення військовослужбовців, за потоплений "Цезар Куніков" причетним до цього належить "премія" у розмірі від 300 до 500 тис грн.

  • Читайте також:

Вирок для російського флоту: що відомо про морський дрон Magura V5, що потопив "Цезаря Кунікова"

"Наблюдаю маслянистое пятно": росіяни у перехопленні підтвердили затоплення "Цезаря Кунікова"

Україна нищить Росію на морі: скільки кораблів втратив ЧФ з 2022 року