RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Їх носили справжні модники: де в Україні поширені "стильні" прізвища

В Україні досі збереглися прізвища, які у давнину давали виключно справжнім модникам. Відомо, де найбільше зараз проживають їхні носії.

Про це йдеться у книзі львівського мовознавця Юліана Редька "Сучасні українські прізвища".

Читайте також: Виникли ще до Хрещення Русі: які прізвища походять від імен богів язичників

За його словами, у давнину "дженджиками" називали людей, які гарно одягалися. Від такого слова походить дуже багато прізвищ. А саме: Дженжер, Дженжеруха, Жежера, Жежеря, Жежерун, Джинджиристий.

Також назвали словом "хлюст" людей, які приділяли одягу занадто велику увагу і завжди намагалися виглядати стильно і модно. Таких поширилось теж багато: Хлюст, Хлюстів, Хлюстін, Хлюстиков, Хлюстина.

Ще модникам давали прізвища, які описували зовнішній вигляд. А саме: Чепурний, Чепурко, Чепурнов, Чепурняк, Чепурненко, Модний, Модніков.

Як свідчить інформація порталу "Рідні", зокрема, прізвище Жежера налічує 424 носіїв. За своїм поширенням посідає 11646 місце.

Найчастіше таке прізвище можна зустріти на Придніпров'ї. У Києві налічується 135 його володарів, у Яготині - 31, у Ніжині - 17.



Прізвище Хлюст, яке давали стильним людям, зараз налічує 33 носії. За поширенням в Україні займає 102566 місце. Найчастіше його можна зустріти також на Придніпров'ї.


З прізвищем Чепурко зараз в Україні налічується 1966 носіїв. За поширенням - воно на 2330 місці. Найчастіше нащадків стильних у давнину українців можна зустріти на Придніпров'ї.

Раніше "Апостроф" розповідав, які прізвища носили виробники алкоголю в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Як називали позашлюбних дітей наші предки: повний список українських прізвищ

Як з'явилося і де поширене прізвище Залужний: значення та карта

Сімнадцять українських прізвищ, пов'язаних з племенами половців