RU  UA

Росія постала перед серйозним вибором: до чого призвели влучні удари дронами по НПЗ

Атаки дронів по російських нафтопереробних заводах (НПЗ) спричинили величезні проблеми з паливом, яке необхідне для армії та посівної.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий аналітик Павло Нарожний.

Читайте також: Москва напружилася: якими можуть бути наслідки удару по нафтозаводу в Рязані

Він зазначив, що атаки дронів по НПЗ чітко вивірені і нищаться за заздалегідь визначеним планом.

"Ми бачимо, що хтось взяв список всіх НПЗ, відсортував їх по об’ємах переробки і йде зверху списку вниз, тобто більш пріоритетні удари наносяться по більш великих НПЗ. Ми бачимо, що дрони доволі точні, вони б’ють в саме серце НПЗ – це обладнання, по-перше, пожежонебезпечне, а, по-друге, його дуже важко повернути до строю, тому що Росія сама не виробляє такого обладнання, воно не російське, а американське, як, наприклад, на заводі "Лукойл", - зауважив він.

Військовий експерт зазначив, що важко сказати, що це буде великий удар по економіці Росії, який поставить її на коліна, оскільки основою російської є економіки експорт сирої нафти.

В РФ заборонений експорт нафтопродуктів з 1 березня 2024 року.Там починається посівна, а отже - необхідна велика кількість використання дизеля.

"І зараз в умовах зупинення НПЗ їм треба вирішувати, що для них більш пріоритетно – посівна, або заправляти танки, тягачі та інше обладнання, яке їм потрібно на війні. Тобто зараз в них починається величезна проблема з паливом", - повідомив він.

Також військовий переконаний, що в будь-якому разі на фронті буде активізація подій у квітні-травні, оскільки настане гарна погода, і з обох сторін будуть якісь дії.

"А в них будуть величезні проблеми з логістикою, в першу чергу, а, по-друге, з використанням бойової техніки безпосередньо на лінії фронту", - додав Павло Нарожний.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Курську спалахнула нафтобаза після удару БПЛА.

  • Вас також може зацікавити:

Санкції українською: чи зупинять Кремль палаючі НПЗ

Порт особливого призначення: чому вибухи в Усть-Лузі стали катастрофою для Кремля

Прямо в "десятку": дрон знищив найважливішу установку нафтобази під Нижнім Новгородом, фото і відео