RU  UA

Українські дрони влучають у цілі у РФ на відстані понад 1000 км: як це вдається

Для ударів по нафтопереробним підприємствам у РФ українські БПЛА заглиблюються на відстань понад тисячу кілометрів від державного кордону. Але дрони ніколи не летять по прямій лінії, адже вони повинні облітати об’єкти, де можуть бути засоби ППО, масована кількість стрілецької зброї, адже дрон, який летить на висоті 100-200 метрів, можна збити навіть з кулемета.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий аналітик Павло Нарожний, висловивши впевненість, що український БПЛА здатен подолати відстань не тільки у 1100 км, а навіть й півтори тисячі.

Читайте: Піднявся вогненний гриб: момент удару дрону по НПЗ у Рязані потрапив на відео

"На відео ми бачимо, що дрон підлітає до ректифікаційної колони і облітає її, щоб зайти з правильного ракурсу і нанести удар. За 900-1000 кілометрів зробити радіосигналом це не реально. Тобто ним могли керувати із супутника, такого, який управляються українські морські дрони. На них стоять антени дуже схожі на Starlink, але це не Starlink, бо Ілон Маск заборонив його використання над морем. І так саме Starlink не працює над територією Росії", - розповів експерт.

Суто теоретично, зазначив Павло Нарожний, це може бути якесь інше супутникове обладнання, яке ЗСУ взяли в оренду.

У іншому варіанті дрон міг летіти по запрограмованій траєкторії, але сигнали GPS відносно просто заглушаються, тому цю версію експерт відкинув.

"І третій варіант – це використання штучного інтелекту: дрон може орієнтуватися по фотографіях цілі, на яку він летить. Така технологія, в принципі, давно відома, її розробили в США, здається, ще в 90-х роках, і, можливо, ця технологія використовується в цих дронах", - припустив військовий аналітик.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що в Курську спалахнула нафтобаза після удару БПЛА.

  • Читайте також:

Санкції українською: чи зупинять Кремль палаючі НПЗ

Порт особливого призначення: чому вибухи в Усть-Лузі стали катастрофою для Кремля

Прямо в "десятку": дрон знищив найважливішу установку нафтобази під Нижнім Новгородом, фото і відео