RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

В Україні відзначають День добровольця: історія свята

У четвер, 14 березня, в Україні відзначають День добровольця - це свято було встановлено у 2017 році.

"Апостроф" публікує історію та головні факти про це свято.

Цього дня, 10 років тому, року з Майдану Незалежності на тренувальну базу у Нових Петрівцях під Києвом вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону.

Читайте також: На війні загинули два українські пілоти: всі подробиці

Тоді, через кілька місяців після перемоги Революції Гідності, за якою пішли анексія Росією Криму та війна на Донбасі, Україна мала де-факто розвалену армію та органи правопорядку. Чимала частка провини за це лежить на президенті Вікторі Януковичі: при ньому два міністри оборони України, а також голова СБУ мали громадянство РФ.

Навесні 2014 року при облдержадміністраціях було розпочато набір батальйонів територіальної оборони, які формувалися із добровольців під керівництвом Міністерства оборони України. Одночасно формувалися добровольчі формування Національної гвардії та патрульної служби міліції особливого призначення під керівництвом Міністерства внутрішніх справ.

Також було сформовано незалежні від ЗСУ, НГУ та МВС добровільні підрозділи (Добровольчий український корпус Правого Сектору, підрозділи із іноземних добровольців тощо). Усі ці формування стали основою нових Сил оборони України у неоголошеній російсько-українській війні.

У боях 2014-2015 років брало участь близько 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.

24 лютого 2022 року війна переросла у повномасштабне російське вторгнення в Україну. Було створено Міжнародний легіон Територіальної оборони ЗСУ, куди вступили добровольці та колишні військовослужбовці з Польщі, Росії, Білорусі, Молдови, Швеції, Данії, Німеччини, Фінляндії, Великобританії, США, Казахстану, Латвії, Литві Естонії, Грузії, Азербайджану, Вірменії, Японії, Нідерландів, Сирії, Лаосу, Індонезії та багатьох інших країн.

Нагадаємо, 5 січня на війні загинув пілот бойового літака МіГ-29 Владислав Залістовський з позивним Blue Helmet.

  • Вас також може зацікавити:

Відправили до Кобзона: два бійці ЗСУ зупинили наступ росіян під Авдіївкою, відео

Авіація ЗСУ знищила командний пункт росіян: ефектні кадри "бавовни"

Несуть великі втрати: наступ росіян під Авдіївкою втрачає свої оберти