RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

До Каховського водосховища повертається вода: карта і пояснення еколога

У колишнє Каховське водосховище, де виріс вербовий ліс, поступово прибуває вода. Тепер у великій частині осушеної території колишнього водосховища знову є вода. Екологи пояснюють це таненням снігів, яке принесло додаткову вологу в пониззя Дніпра.

Про це повідомив експерт Української природоохоронної групи Григорій Коломицев у коментарі українському незалежному інтернет-виданню TEXTY.org.ua.

Читайте також: Каховський ліс чи повернення моря: яке майбутнє чекає на південь України

Прибуття води підтверджують супутникові знімки.

"Тут ми чітко спостерігаємо підняття рівня води, що відповідає ситуації весняного водопілля на річковій заплаві", - сказав він.

Наразі на території колишнього Каховського водосховища наразі відбуваються процеси, які є на природних, незарегульованих людиною заплавах річок. Експерт додав, що весняні водопілля відбувалися на цих землях тисячі років.

Фото: texty.org.ua

Як розповів еколог Вадим Манюк у коментарі "Суспільному", наразі на територію колишнього водосховища спускається вода, яка назбиралася у верхів'ях Дніпра під час зими.

"Від Дніпра розгалужуються десятки і сотні проток, далі вони галузяться як кровоносна система, на менші-менші протоки, такі от капіляри своєрідні, і доходять до найвіддаленіших куточків цього Великого Лугу", - сказав він.

За словами еколога, такого не було 65 років. Те, що відбувається зараз - це дуже позитивний процес, адже щоб плавні Великого Лугу, який може відродитися, були, їм необхідна весняна повінь.

"Є такий нюанс природний: режим повені в Великому Лузі починався пізніше трішечки. Але зараз не критично те, що почалося це раніше, головне - протримати це якомога довше тепер, хоча би весь квітень місяць, до травня там має бути висока вода. І вона, я думаю, протягом місяця вся зійде, якщо таким темпом буде продовжуватися вся історія. І далі все залежить уже від погоди: якщо будуть дощі, буде достатньо опадів в басейні всього Дніпра, то є надія що і далі цей режим буде підтримуватись до початку літа. Якщо буде сухий сезон - відповідно, не буде таких можливостей. Але навіть цієї вологи, от протягом місяця якщо буде триматися і більше висока вода - її буде достатньо на сезон", - розповів Манюк.

Він додав, що відповідні процеси, які зараз відбуваються, позитивно вплинуть на екологію надалі.

"Якщо зараз би води було мало - то до кінця літа там би було пересихання, і тоді ці молоді ліси могли просто висохнути. Це дуже небезпечно. Це все було водосховищем і ми нічого не можемо зараз прогнозувати точно. Але можна сказати дуже приблизно, що якщо нового прибуття води не буде в таких об'ємах, як зараз, то цього вистачить, щоб за місяць, може навіть менше, щоб вода вся зійшла в море і прийшла до того рівня, який був восени", - пояснив еколог.

Нагадаємо, у ЗСУ розповіли, як природа в Україні може зупинити ворога.

  • Вас може зацікавити:

Києву загрожує затоплення: рівень води у Дніпрі продовжує зростати, відео

Рівень води зріс на пів метра: Київ накриває велика вода, синоптики дали попередження

Екокатастрофи не сталося, на дні Каховського водосховища росте ліс: вражаючі кадри