RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Зроблені на базі ФАБ-250: що відомо про авіабомби, якими вдарили по Харкову

Росія застосувала для ударів по Харкову 27 березня авіабомби УМПБ Д-30СН, оснащені підвісним турбореактивним двигуном та паливним баком. Тобто вони є дешевим аналогом американської легкої керованої авіаційної бомби GBU-39/B.

Про це пише "Апостроф".

Росіяни вже застосовували УМПБ Д-30СН (Универсальный Межвидовой Планирующий Боеприпас диаметром в 30 см), обстрілявши 10 березня Мирноград Донецької області й обстріл міста трьома одиницями цих боєприпасів свідчить про новий етап розвитку російських керованих та фугасних авіабомб, зазначав в ефірі телемарафону вже колишній речник оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Дмитро Лиховій.

Читайте: Росія завдала смертельного удару по житловому мікрорайону Харкова

В основі старих фугасних авіабомб, які росіяни перетворили на керовані авіаційні бомби, встановлений модуль з крилами та рульовими поверхнями, що дозволяє бомбі планувати до цілі та коригувати свою траєкторію на основі даних з блоку навігації. Також на боєприпас встановили двигун, який дозволяє збільшити дальність його використання

Тобто, УМПБ Д-30СН – це покращена авіабомба, яка приходить на заміну старим класичним ФАБам, перетвореним на КАБи.

За інформацією з російських джерел, УМПБ Д-30СН має бойову частину 250 кг, паливний бак і підвісний турбореактивний двигун, який кріпиться на боєприпас опціонально. Авіабомба має блоки управління, а також крила, що висуваються, як у плануючої авіабомби УПАБ-50С. Також комплект оснащений інерційною навігацією та супутниковим приймачем.

Використовувати цей боєприпас може як авіаційний носій, так й РСЗВ типу "Торнадо-С". Не виключається, що дальність "осучасненої" зброї може становити до 95 км.

Нагадаємо, вчора вдень, 26 березня, росіяни вдарили по району житлової забудови у Харкові.

  • Читайте також:

Росія запустила страшилку про захоплення Харкова і Куп'янська: що кажуть у розвідці

Зафіксовано три влучання: стали відомі наслідки удару "шахедів" по Харкову, фото і відео

Росіяни знищили ТЕЦ у Харкові: що відомо про ситуацію з електрикою у місті