RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Справжня весна не за горами? Чим здивує погода до кінця квітня

Справжня тепла весна в Україну у квітні повинна прийти досить швидко, але все одно дощитиме.

Про це пише ТСН, яка порівняла прогнози Укргідрометцентру та інших метеосайтів.

Читайте: В Києві зафіксували рекордну швидкість вітру за 80 років спостереження

За інформацією Укргідрометцентру, середня місячна температура повітря у квітні перевищить норму на 1-1,5 градуса. Поталанить з теплом жителям Одещини, Вінниччини та більшості західних областей. Тепліше за норму буде на Закарпатті, Хмельниччині, Буковині та в Івано-Франківській області. А от північніші та ближчі до Карпат Львівська й Тернопільська області матимуть середньостатистичні показники температури. У середньому по країні буде 8-13 градусів тепла, в гірських районах – 2-6 градусів тепла.

За словами заступника директора Укргідрометцентру Анатолія Прокопенка, вже за кілька діб температура вдень підвищиться до +22-24 градусів. Але це короткочасне потепління. Згодом дещо похолодає, хоча температурне тло залишиться вище норми. Квітень також характерний тим, що на території України починають гриміти грози. Під час прояснень ймовірні нічні заморозки.

Узагальнений прогноз погодних сайтів показує, що квітень в Україні очікується теплим, хоча вже за день-два буде лише +12-15, а в більшості областей задощить.

Захід

У регіоні похолодає до +9-11, почнуться дощі, а у Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях очікуються зливи з першими грозами. На Закарпатті, Хмельниччині та Буковині буде на кілька градусів тепліше, а опадів небагато. Погода покращиться від 5-6 квітня, температура повітря скрізь підніметься до +14-18 градусів удень і до +6-10 вночі. Нове зниження температури на 3-4 градуси очікується від 19 до 24 квітня скрізь, крім Закарпаття, тут вдень буде +14-15.

Дощі найбільше надокучатимуть закарпатцям, тернополянам та іванофранківцям, але і в інших областях середина місяця прогнозується достатньо похмурою і мокрою. Лише від 25 квітня опади поступово припиняться, вигляне сонце і можна буде вважати, що весна нарешті вступила в свої права.

Північ

У північних областях – це Волинська, Рівненська, Житомирська, Чернігівська, Київська, Сумська - похолодає до +12-13 градусів удень і до +3-5 вночі, а на Сумщині навіть до +1-2 градусів. На Волині, Рівненщині та Сумщині прогримлять перші грози з сильними дощами, в решті областей з неба лише трохи покапає. Тепло повернеться наприкінці першого тижня, опади припиняться, вдень на термометрах очікується +14-16 градусів. Нова хвиля похолодання з невеликими, а на Сумщині значними дощами прийде до регіону 18-20 квітня і затримається до 23-24-го. Надалі небо проясниться, а сонце прогріє повітря до +15-17 градусів удень і до +7-8 вночі. Втім, місцями можливі незначні короткочасні дощі.

Центр

У центральних областях – це Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська та Дніпропетровська – синоптики не прогнозують ані "температурних гойдалок", ані сильних злив з грозами. Майже весь місяць температура триматиметься в межах +14-17 градусів. Лише Вінниччина відчує тривалий подих холодного повітря з півночі, яке понизить температуру до +12-13 градусів у період від 18 до 24 квітня. На Черкащині та Полтавщині найхолоднішим днем місяця стало 4 квітня, коли температура впала до +9 вдень і до +5 вночі під впливом північного вітру.

Квітень у центрі країни виявиться достатньо сухим: у другій і третій декадах можливі незначні опади. Винятком знову стане Вінницька область, де дощитиме кожні 7-10 днів, а 15-16 квітня обіцяють сильні зливи.

Схід

Схід країни – це Харківська, Донецька та Луганська області – матиме погоду приблизно таку саму, як і в центральному регіоні, тобто без значних коливань температури та з помірними опадами. Найпрохолодніше буде на Донеччині, де майже весь місяць триматиметься температура +14-16 градусів удень і +7-9 вночі. Найтепліше – на Луганщині, тут удень термометри покажуть +17-18 градусів, а в окремі дні – навіть +20-21. Однак за прояснень може бути вночі 5 градусів тепла і нижче.

Донецька область лідируватиме за кількістю днів без опадів – їх виявиться майже три тижні. А от харків’янам парасольки будуть потрібні три тижні з чотирьох і найбільше – у другій половині квітня, коли дощитиме щодня.

Південь

Цьогорічна весна не тішить теплом жителів півдня України – це Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області та Крим. Найбільше не поталанить одеситам, де температура коливатиметься від +12 до +15 градусів. Втіхою можуть стати сонячні дні, майже без опадів, бо дощів в області випаде обмаль.

Трохи вищою має бути температура в інших областях. На Миколаївщині весь місяць триматиметься +17-20 градусів удень, в Херсонській і Запорізькій областях очікується 16-18 градусів тепла. На Кримському півострові буде на 1-2 градуси прохолодніше, ніж на континентальній частині регіону.

Опадів також прогнозується небагато, за весь місяць – не більше тижня "мокрих" днів. Лише в Запорізькій області можливі значні дощі 9-10 та 26-28 квітня.

Нагадаємо, що у ніч на 5 квітня подекуди очікується зниження температури повітря до мінусових показників.

  • Читайте також:

До України йдуть невеликі дощі та морози: карти погоди

Піщана буря із Африки повертається: коли негода накриє Україну

Холод з дощами чи аномальне тепло: синоптики розповіли, яким буде квітень