RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

13 травня

Всі новини

ДОТ непублічно розірвав прямі договори на харчування ЗСУ і підписав нові, але на 40 млн дорожчі

Державний оператор тилу Міноборони, який 15 березня прозвітував про підписання прямих контрактів на харчування армії, зокрема, і з "Черкаським м'ясокомбінатом" наразі розірвав вказаний договір. Причини розірвання контракту - у фінансовій неспроможності комбінату виконати необхідні обсяги закупівель продуктів для їх постачання ЗСУ.

Контракти "Черкаського м'ясокомбінату" наразі без оголошення віддали новому постачальнику, однак за вищими цінами та на умовах авансових платежів від держави. Новим постачальником стало ТОВ "КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5" з Дніпра. Різниця в цінах за комплект харчування по нових контрактах перевищує попередні щонайменше на 40 млн грн. Так, згідно розірваної угоди, "Черкаський м'ясокомбінат" мав постачати харчування ЗСУ у 4 сектори:

- Харківська, Донецька, Сумська, Луганська, Полтавська області, ціна за комплект - 118,38 грн,

- Черкаська, Кіровоградська, Вінницька, Київська області, 104,88 грн,

- Запорізька, Дніпропетровська, Херсонська області, 108,48 грн,

- Дніпропетровська, Полтавська, Донецька, Запорізька області, 111,72 грн.

Тепер ТОВ "КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5" годуватиме ці самі сектори за ціною 118 грн за комплект. Хоча, ще на етапі проведення тендерних закупівель харчування ДОТом, що не відбулися, ціни у дніпровських підприємців були значно нижчими.

Зокрема, ТОВ "КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5", згідно з їх тендерними пропозиціями, були готові годувати армію за ціною 102,6 грн за комплект в тих самих областях, в яких "Черкаський м'ясокомбінат" давав ціну по 104,88 грн за комплект.

Загальна сума контрактів, які без оголошення та конкурсу від "Черкаського м'ясокомбінату" перейшли до рук "КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5" складає понад 350 млн грн. Головна відмінність нових дорожчих контрактів навіть не в ціні і не в тому, що вони укладаються таємно, а в тому, що за них дніпровські постачальники отримають авансові платежі від ДОТу у розмірі 10% від суми контракту. Тобто, йдеться про щонайменше 35 млн грн з бюджету Міноборони. Такого ж авансового забезпечення більш вигідним державі "черкаським контрактам" ДОТ чомусь не забезпечив.

Збільшення вартості харчових контрактів для армії на 40 млн має прямий вплив на збільшення фінансової нагороди для самого ДОТу, оскільки вказана агенція МОУ фінансується на умовах нарахування їй відсотків від сум підписаних договорів з постачальниками ЗСУ.

Раніше керівник ДОТ Арсен Жумаділов публічно обіцяв проведення виключно прозорих закупівель харчування та майнового забезпечення для ЗСУ, зокрема, через "Прозорро". Натомість усе армійське харчування ДОТ наразі купує у "кулуарному режимі".