RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Кандидат на посаду генпрокурора від ОП Олег Кіпер має засекречене майно і пов'язаних з рф родичів - ЗМІ

Президент Володимир Зеленський з оточенням узгодили заміну генпрокурора України Андрія Костіна.

Як пише ZN.UA з посиланням на джерела у фракції "Слуга народу", ймовірним його наступником розглядається очільник Одеської ОВА Олег Кіпер. Призначення Олега Кіпера на посаду генпрокурора нібито пролобіював очільник ОП Андрій Єрмак.

"Президент не в захваті від кандидатури Кіпера, але Єрмак його дуже просуває", -каже джерело ZN.

Сім'я Кіпера проживає в Австрії, куди він їздив під час вторгнення. Інформація про російський паспорт його дружини з'являлася на сайті Федеральної податкової служби РФ, увагу на що звернули журналісти під час розслідування про різдвяну відпустку на Кіпрі. Є у правоохоронців питання до побудови фортифікаційних споруд в Одеській області. За інформацією депутата від "Європейської солідароності" Володимира Ар'єва, Кіпер, перебуваючи на посаді прокурора Києва, неодноразово відвідував РФ після початку російсько-української війни, здійснив кілька поїздок до Білорусі, мав "сімейні зв'язки з країною-агресором".

Крім того, Олег Кіпер - один із високопосадовців, який намагається приховувати статки своєї родини і свої. НАЗК засекретило декларації Олега Кіпера за 2021, 2022 та 2023, повідомила прессекретарка очільника ОВА Юлія Колтак.

"Олег Кіпер подав декларації за 2021, 2022 та 2023 і як очільник прокуратури міста Києва, і як начальник Одеської ОВА. Через те, що пан Кіпер був мобілізований до лав ЗСУ, НАЗК не оприлюднює його декларацію в публічний простір", - зазначила вона. На запити щодо оприлюднення декларацій Олега Кіпера НАЗК не відповіло.

За інформацією розслідувань та YouControl Олегу Кіперу є що приховувати. З поміж об'єктів нерухомості та автотранспорту, Олег Кіпер має відношення до мегаватної сонячної електростанції "Хриплин – 5" у Івано-Франківській області, де починав прокурорський шлях.

"До Кіпера на Банковій особливе ставлення… За одне і те ж порушення — виїзд за кордон під час війни — з посади заступника генпрокурора звільнили Олексія Симоненка, а Кіпера перевели на іншу посаду. Більш того — зберегли за ним місце у прокуратурі! Яким чином? Кіпер мобілізувався і був відряджений указом президента на керівництво Одеською ОВА", - пише ZN.UA.

Звільнення Костіна з низкою інших кадрових рішень, які потребують участі парламентарів, ВРУ планує розглянути на початку сесії, яка стартує 10 квітня.

Олег Кіпер почав роботу в органах прокуратури у 2001. Працював на Одещині, в Івано-Франківській області, у Києві. Був заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ часів Віктора Януковича. У 2014 Кіпер потрапив до переліку осіб, яким заборонено обіймати державні посади, відповідно до закону "Про очищення влади", але через суд домігся рішення, що його люстрація була "безпідставною".