RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Накличете біду і нещастя: чи можна ламати бузок

В Україні вже розпочався сезон бузку. І багатьом дуже хочеться зірвати кілька гілочок, щоб поставити їх у вазу, хоча це може спричинити небажані наслідки.

Про це розповідає РБК-Україна (проект Styler).

Читайте також: Свята у травні: чи будуть в Україні великі вихідні

Чи можна рвати бузок - думка біологів

Суперечки через те, чи можна ламати бузок, виникають щороку. Одні кажуть, що це нібито корисно для рослини, інші запевняють - "варварські" методи виламування гілок лише шкодять.

Садова блогерка Лесик не вірить, що бузок заборонено обрізати на букети. Вона рекомендує робити це обережно та секатором. За її досвідом краще різати бузок увечері або рано вранці, коли у гілках міститься більше вологи.

А головний садівник Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка розповів, що якщо ви дійсно хочете, щоб бузок цвів наступного року, обрізати його варто вже тоді, коли квіти почнуть в'янути.

Також існує пояснення, чому не можна виламувати бузок. Річ у тім, що це досить травматично для куща. І коли ви ламаєте гілки, потім рослина може захворіти, адже крізь "відкриті рани" може потрапити надмірна кількість вологи, бактерії та пліснява.

Крім цього, виламування гілок може призвести до того, що бузок більше не цвістиме. Саме тому популярна теза про "користь" від зриву бузку неправдива.

Які можуть бути штрафи

"Мало хто знає, але за ламання гілок бузку можна отримати штраф. Фактично всі місця, де росте бузок, належать до об'єктів благоустрою. І на таких об'єктах заборонено самовільно влаштовувати городи, пошкоджувати дерева, кущі, квітники, газони, рвати квіти, ламати гілки на деревах. Відповідно, за це існує відповідальність, вона становить від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Що становить від 340 до 1360 гривень", - розповів адвокат Руслан Ружицький.

Народні забобони про бузок

Згідно з прикметами, особливо уважно варто ставитись до білих кущів. Існує повір'я, що саме цей колір бузку нібито приносить невдачу.

Вважається, що людина може викликати хвороби і нещастя, а також навіть втратити житло, якщо зірве і принесе додому білий бузок. Крім цього, вона нібито може спровокувати сварки, а від дівчат, що шукають кохання, рослина "відверне" всіх потенційних кавалерів.

Але, якщо ви хочете нарізати кілька гілочок бузку - керуйтеся власними моральними принципами, дотримуйтесь законів і бережіть рослину від травматичного обривання паростків.

Раніше "Апостроф" публікував церковний календар на травень 2024 року.

  • Вас також може зацікавити:

"Магічне" дерево: які диво-властивості має освячена верба

До України йде антициклон: чого очікувати від погоди у Вербну неділю та Великдень

День світла і радості: яскраві привітання з Вербною неділею