RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Конфіскують навіть меблі і побутову техніку: що загрожує ухилянтам за новим законом

Згідно з новим законопроєктом про мобілізацію не виключено, що за неявку до військкомату у військовозобов'язаного можуть конфіскувати майно та заблокувати банківські рахунки.

Про це у коментарі ТСН.ua розповіли низка адвокатів та голова одного з судів.

Так, за словами адвоката Миколи Максимова, досить ймовірно, що у разі несплати штрафу за неявку до військкомату, державні виконавці можуть арештувати банківські рахунки, картки військовозобов'язаного.

"Якщо військовозобов’язаний сплатив штраф, але не оновив свої дані, то однаково він буде перебувати у розшуку та обмежений у праві керуванням транспортом", - заявив він.

При цьому ймовірність того, що майно чи авто ухилянта арештовуватимуть досить невелика. Це можливо лише у разі несплати штрафу, який можна буде зняти з рахунку людини. У такому випадку може бути відібрано житло (продано, з суми буде взято необхідну для сплати штрафу, а решту повернуто власнику – Ред.).

"Крім тих випадків, якщо це житло єдине. Єдине житло можна забрати, якщо сума боргу понад 200 тис. грн", - уточнив Микола Максимов.

Своєю чергою, адвокат Олександр Папуця зауважив, що згідно з новим законодавством, обов'язок оновлення власних даних все одно не зникає, навіть якщо військовозобов’язаний сплатив штраф після неявки до ТЦК протягом 60 днів.

"Закон набуває чинності 18 травня. Якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані протягом 60 днів, то можуть бути застосовані санкції, передбачені законом: обмеження керуванням транспортом через звернення до суду, штраф", - наголосив він, додавши, що відсутність оновлених даних – це продовження порушення навіть у разі сплати штрафу.

Читайте також: Мобілізація українців з інвалідністю: кого можуть забрати до війська з 1 травня

Адвокат також вважає, що арештувати майно військовозобов'язаного зможуть лише у разі несплати штрафу чи накладення обмежень на рахунки. Якщо немає рахунків, то виконавець вільний накладати обмеження на виявлене рухоме та нерухоме майно.

Ще один адвокат, спеціалізація якого включає питання мобілізації, Андрій Межирицький, зазначає, що у випадку невиплати штрафу державні органи можуть застосувати обмеження щодо користування майном.

"Виконавча служба в межах виконання в першу чергу з’ясовує, чи є майно та рахунки. Рахунки арештовуються відразу автоматично, а на майно обмеження не буде накладено. Але очікується збільшення штрафів. Це збільшення буде підставою для обмеження користування майном. Ніхто його не буде забирати, якщо там зареєстровані неповнолітні діти, якщо це є єдиним житлом, якщо борг особи не перевищує 20 мінімальних заробітних плат, а це 160 тис. грн станом на сьогодні. Але обтяження на нього може бути покладено. Людина не зможе продати цю квартиру", - пояснив адвокат.

Водночас суддя одного з судів України розповіла, що те, на що державні виконавці хочуть накласти арешт, повинно бути співмірним з сумою штрафу. Штраф не є пропорційним вартості квартири.

"Зазвичай арештовують рахунки для того, щоб стягнути кошти, які туди надходять. Це першочергові дії виконавця. В законі прописано, що виконавцем повинні вживатись такі заходи, які є пропорційними", - наголосила жінка.

При цьому, не виключено, що держвиконавці для стягнення штрафу можуть прийти описати майно, яке є в житлі боржника, таке як телевізор, меблі та інше.

Раніше ми писали, що українців чекає штраф за порушення військового обліку.

  • Вас може зацікавити:

Чи депортують військовозобов'язаних українців з Німеччини: в Берліні виступили з заявою

Польща готова депортувати військовозобов’язаних українців

Ще одна країна сприятиме поверненню в Україну чоловіків-військовозобов’язаних