RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Троянда може перетворитися на шипшину: що треба знати, щоб не втратити кущ

Всі ми обожнюємо троянди, багато хто власноруч вирощує їх. Поки в нас немає досвіду в догляді за квітами, ми можемо втратити їх через брак досвіду. Як вберегти наші квіточки?

Як правильно вирощувати троянди написали на сайті "Яскрава клумба"

Читайте також: Що покласти у вазу, аби квіти стояли довше: секрети флориста

Садова троянда стала шипшиною: ознаки проблеми

Троянда стала шипшиною, доводиться чути від квітникарів без досвіду. Так аматори називають процес, коли культурне щеплення садової троянди слабшає або гине і підщепа (спеціальна шипшина) – починає активно рости. Щоб зберегти свій розарій здоровим, зрозуміти в чому помилка і як правильно доглядати за кущами – розберемося, що таке якісний саджанець культурної троянди.

Майже всі садові сорти троянд - це щеплені саджанці, які розмножуються шляхом щеплення на шипшину. Таким чином, ви отримуєте сильну троянду, яка добре росте в Україні.Чому іноді замість красивих троянд раптом починають рости шипшина?

Основна причина проблем з шипшиною, що виростає з підщепи, пов'язана з неправильною посадкою або проблемами вирощування.Троянди просто гинуть через відсутність догляду. І подальший ріст шипшини - це наслідок, а не причина.

Основні причини проблем з ростом шипшини з підщепи пов'язані з неправильною посадкою або проблемами вирощування. Троянда просто гине від відсутності догляду. А подальший ріст пагонів шипшини, це вже наслідок, а не причина.

  • Занадто глибока або поверхнева посадка
  • Неправильний догляд, при якому не застосовуються фунгіциди та інсектициди.
  • Невідповідні ґрунти, недостатньо дреновані, з застоєм води
  • Недостатня освітленість місця посадки, недолік елементів харчування.

Якщо садівники забувають, що на своїх ділянках вони вирощують не дикі, а культурні форми рослин – то чекати розкішного розарію не варто.

Ознаки проблеми і як відрізнити пагони та листя троянди від шипшини

  • Перш за все, коли ви доглядаєте за трояндами, оглядайте кущі, особливо в нижній частині. Так ви зможете помітити поросль шипшини, як тільки вона з'явиться.
  • Відрізнити троянду від шипшини допоможе колір гілок. Пагони культурних сортів, мають червонуватий відтінок молодих гілочок. Якщо ви побачили світло-зелені паростки, які ростуть нижче місця щеплення або біля куща прямо з землі – швидше за все це поросль шипшини.
  • У білих і світлих сортів молоді пагони, як і у шипшини – світло-зелені. Як їх відрізнити? У сортових троянд складний лист складається з 5 листочків, а у шипшини – з 7.
  • Листя культурних рослин, зазвичай – щільне, глянцеве або напівматове, гладке. Лист шипшини – на дотик шорсткий, не такий великий як у троянд, видовжено-витягнутий, з подовженим загостреним кінчиком.
  • У чайно-гібридних троянд, Флорибунди, кущових садових форм – пагони, зазвичай, міцні, облистяні. Якщо у такого куща з'явився довгий як батіг пагін на якому мало листів, то швидше за все це шипшина.
  • Плетисті троянди теж можуть давати швидкорослі прямі пагони, але від шипшини вони будуть відрізнятися більшими листками, більш щільною темно-зеленою або трохи червонуватою корою.
  • Зазвичай, шипи у шипшини більш дрібні та часті, ніж у культурних сортів. Але є гібридні сорти кущових троянд, які теж мають дрібні густі колючки.

Тепер ви розумієте, що здоров'я і гарне цвітіння троянд – «стоїть на двох китах»:

  1. хороші саджанці;
  2. правильна агротехніка.

Раніше "Апостроф" писав про те, які дерева не варто садити поруч один з одним.

  • Вас може зацікавити:

Грошове дерево притягне достаток: як доглядати товстянку і де краще поставити

Накличите хвороби і нещастя: чому не можна садити папороть біля дому

Посадіть біля дому горобину: про що кажуть народні прикмети