RU  UA  EN

Четвер, 20 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 червня

Всі новини

Витік даних з НАБУ: домисли щодо Углави можуть посварити Україну з партнерами - експерт

Першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву активісти призначили головним обвинувачуваним у справі про можливий витік інформації з Бюро.

Оскільки Углава навіть не фігурує у справі, а задля неупередженого розслідування самоусунувся через "можливий конфлікт інтересів", керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок припускає, що атакою на Углаву керує хтось зацікавлений у тому, щоб розвалити антикорупційну систему України.

Це може мати непередбачувані наслідки у взаємодії із міжнародними партнерами, адже Углава був одним із засновників НАБУ і в очах партнерів є уособленням антикорупційної архітектури країни.

Експерт нагадав, що передувало скандалу: "22 травня САП разом Нацполіцією провели обшук в одного з детективів НАБУ. У САП пояснили, що триває розслідування у справі про витік інформації в НАБУ в межах одного з кримінальних проваджень, а поліцію залучили, бо НАБУ нібито бракує власних сил. НАБУ заявило, що самостійно впорається з розслідуванням і м'яко натякнуло САП не втручатися".

Ні САП, ні НАБУ не стали називати жодних імен та фактів. Утім блогери, користуючись припущеннями, "призначили" головним "кротом" у НАБУ його першого заступника.

"Гізо Углава – людина, яку у професійних колах називають одним із батьків-засновників НАБУ. Його призначення відбулось під повним контролем західних партнерів. І станом на зараз він є останнім носієм інституційної пам'яті того Національного антикорупційного бюро, яке було створене під контролем міжнародних партнерів у 2015 році", - нагадує аналітик.

Його відсторонення може викликати у партнерів багато для України питань напередодні запланованого на вересень аудиту НАБУ. І особливо через голослівні звинувачення на адресу Углави з боку "активістів", якими, ймовірно, хтось керує.

"Не виключаю, комусь дуже важливо прибрати звідти людину, яка для партнерів вважається своєю. І, звісно, комусь дуже важливо зруйнувати всю антикорупційну систему України", - каже експерт.

Інформаційний галас на тлі скандалу важко буде зупинити, але аналітик застерігає від ймовірних наслідків.