RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Це наша нова норма: українцям доведеться звикати до життя в темряві та холоді

Росія знищила чи захопила понад половину генерації електроенергії в Україні, що спровокувало масові відключення світла по всій країні.

Про це пише FT.

Читайте також: Графіки більше не працюють: у Києві ввели екстрені відключення світла

Ракетні атаки та атаки безпілотників росіян в останні місяці були спрямовані на українські електростанції, що змусило енергетичні компанії ввести загальнонаціональні зупинки, намагаючись усунути пошкодження та знайти альтернативні джерела постачання.

До повномасштабного вторгнення Росії в 2022 році внутрішнє виробництво електроенергії в Україні становило близько 55 гігават електроенергії, що було одним з найбільших в Європі. За словами українських чиновників, ця потужність виробництва електроенергії наразі впала нижче 20 ГВт через бомбардування або російську окупацію.

Російська атака в суботу вразила енергетичні об'єкти в п'яти областях, завдавши значних збитків, заявив міністр енергетики Києва Герман Галущенко.

Останні удари також були спрямовані проти насосних установок для підземного зберігання природного газу, які використовуються споживачами з ЄС. Хоча ці насоси можна легко замінити, атаки підкреслюють занепокоєння щодо безпеки постачання взимку - як для внутрішнього використання, так і для експорту.

Перша кампанія повітряного бомбардування Росії взимку 2022-23 років була націлена на розподільчу електричну мережу країни, яку, на думку чиновників і експертів, можна було відносно легко відремонтувати. Але останні удари зосереджені на теплових і гідроелектростанціях, які буде набагато важче і дорожче ремонтувати, перебудовувати або замінювати.

Один український урядовець назвав суботню атаку "руйнівною", а інший сказав, що це, ймовірно, означало, що до зими жителі проводитимуть більшу частину свого дня без електрики.

Обидва чиновники говорили на умовах анонімності, оскільки не мали права спілкуватися з пресою. Один з чиновників сказав, що 1,2 ГВт електроенергії було втрачено лише під час суботнього бомбардування, а інфраструктура, яка має важливе значення для транспортування газу з підземних сховищ на заході України, була сильно пошкоджена.

Відповідаючи на запитання про те, якою буде ця шкода на наступні місяці, один із чиновників прямо сказав: "Ми повинні підготуватися до життя в холоді та темряві".

"Це наша нова норма", - сказав другий чиновник, показуючи за вікном на темряву, яка опустилася на Київ під час нещодавнього аварійного відключення електроенергії.

Керівництво України звинуватило в останніх руйнуваннях недостатню протиповітряну оборону, яку забезпечують західні союзники. Президент Володимир Зеленський заявив, що російські ракети змогли вразити найбільшу київську теплоелектростанцію в квітні через те, що в українських військ закінчилися боєприпаси.

Мета Росії полягає в тому, щоб зробити життя українців нестерпним, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко. Він описав плани зі створення "децентралізованої енергетичної системи", яка базується на більшій кількості міні-електростанцій, які були б менш вразливими до атак Росії.

За його словами, Україна також намагається збільшити використання екологічно чистих технологій, таких як сонячні батареї та вітрові турбіни.

Європейські країни наразі передали Києву 120 партій критичного енергетичного обладнання та інструментів, щоб допомогти зміцнити та відремонтувати енергосистему.

У п'ятницю українська влада подвоїла ціни на енергоносії, намагаючись профінансувати зусилля з реконструкції, але вони все ще не відповідають ринковим ставкам.

Литвиненко зазначив, що Україна також намагається збільшити використання зелених технологій, таких як сонячні панелі та вітряні турбіни. Хоча вони вважаються вирішальними для майбутньої енергетичної безпеки України, вони потребують іноземних інвестицій, які важко отримати, враховуючи профіль ризиків країни.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські ТЕС отримали серйозні пошкодження після нічного обстрілу росіян.

  • Вас також може зацікавити:

Нічна атака на енергооб'єкти в Україні: з'явились фото наслідків ударів у двох областях

Відключення світла повертаються? Що чекає на українців з 1 червня

В Києві зруйновано підстанцію: нові подробиці ракетного удару