RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Починаються "магічні" ночі: яке свято 5 червня і що в цей день робили для захисту від нечистої сили

У середу, 5 червня, християни вшановують пам'ять священномученика Дорофея, єпископа Тирського.

Про свято, традиції та заборони розповідає "Апостроф".

Читайте також: Церковні свята у червні 2024: на які дати випадають великі свята

Священномученик Дорофей, єпископ Тирський (нині місто на території сучасного Лівану) народився у середині III століття. Його єпископське служіння припало на часи гонінь імператора Діоклетіана (284-305). Святому довелося переховуватися від переслідувачів. Він повернувся до міста в епоху правління імператора Костянтина, коли переслідування християн припинилося.

Знову очоливши єпископську кафедру, святитель Дорофей керував своєю паствою понад п'ятдесят років і навернув безліч язичників до Христа. Святитель був учасником I Вселенського собору, що відбувся в Нікеї 325 року.

За правління імператора Юліана Відступника (361-363), який хотів відродити язичництво і став відкрито переслідувати християн, святому Дорофею було вже понад 100 років. Він вирушив до чорноморського міста Удум (нині болгарське місто Варна). Там він був заарештований посланцями імператора за відмову принести жертву богам, і незважаючи на вік, зазнав катувань. Під катуваннями святитель помер. На той момент йому було 107 років.

Цього дня у давнину після заходу сонця заборонялося виходити на вулицю. Наші предки вірили, що це принесе нещастя і хвороби. Також заборонялося підходити і знайомитися з новими людьми, оскільки ті могли накликати біду.

Наші предки вірили, що від 5 червня починається період коротких ночей. Тому йшли до лісу на пошуки сон-трави, оскільки вірили, якщо знайти цю квітку, то можна носити її на грудях як оберіг від нечистої сили.

Раніше ми публікували календар свят та вихідних у червні.

  • Вас також може зацікавити:

Можна читати в будь-який день: молитва святому Миколаю про захист від ворога і перемогу над злом

Сильні молитви для захисту бійців ЗСУ

Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят