RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Легко зрозуміти, що це не Углава: екснардеп Береза прокоментував "зливи" в НАБУ

Колишній народний депутат Борислав Береза вважає, що розслідування BIHUS.info про витік даних із НАБУ доводить, що вертикаль Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури перебувають у глибокій кризі.

“НАБУ тече. І давно. Скріни, які показує Денис (Бігус), підтверджують його слова. Але питання у тому, що тече і САП. Та навіть гірше”, - пише нардеп.

За його словами, зливи з САП та НАБУ свідчать про внутрішню боротьбу за те, хто з них більше буде корисним Офісу президента.

Береза звернув увагу, що проблеми з розвалом резонансних справ тягнуться давно, зокрема і в САП. Але активісти-антикорупціонери наче спеціально висвітлюють "вигідні" кейси, забуваючи при цьому про інші: "Справа Злочевського; ситуація зі скороченням прокурора САП Омельченка і фактичний розвал справи після цього, адже з "суддівської мафії", про яку нам так піарно казали на початках, залишився лише сам Князєв; залучення ДСР Нацполу до обшуків НАБУ, одного з найкорумпованіших органів з обойми Татарова та інші кейси показують, що до всієї антикорупційної вертикалі є запитання", – перераховує екснардеп.

За його словами, є ознаки того, що НАБУ зливає інформацію. Але робить це не заступник директора Бюро Гізо Углава.

"Це справді легко зрозуміти, якщо ви хоч колись переписувалися з ним. І це теж сказав Бігус. Друге: джерело витоку все ще у НАБУ, а головна ціль цієї міжусобної війни - збити Гізо Углаву, який якось заважає всім, та стати фаворитом у комунікаціях антикор-структур з Банковою", – каже Береза.

Нардеп також нагадав, що у 2017 році тодішній директор НАБУ Артем Ситник збирав у Бюро "своїх" антикорупціонерів і зливав їм матеріали справ, зокрема про справу щодо незаконного збагачення прокурора АТО Костянтина Кулика.

Але тоді, зі слів нардепа, праведного обурення цим з боку професійних борців з корупцією не було. Береза робить висновок, що те, що ми зараз бачимо у САП та НАБУ - внутрішньовидова боротьба.

“Всю цю антикор-вертикаль треба реформувати або... йти шляхом Польщі, де взагалі закрили аналог НАБУ. Правда у нас треба реформувати всі правоохоронні органи, які прогнили та пронизані корупцією та співпрацією з корупціонерами у владі. Так що попереду велика робота. І бажано всім зав'язати зі зливами, навіть якщо їх називають "офрекордс зустрічами”, – підсумовує Береза.