RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

24 червня

Всі новини

Бійка військових ТЦК і медиків в Одесі - один з наслідків самоусунення влади від мобілізації - журналіст

За законом про мобілізацію вручати повістки, доставляти призовників у ТЦК та СП, загалом проводити мобілізацію зобов'язані органи влади, а не військові, проте влада від цього процесу самоусунулась.

Про це у Facebook написав журналіст, громадський діяч Олександр Черненко.

Випадки нападів і побиття військовослужбовців ТЦК він назвав "ганьбою" і "прямим наслідком того, що обрана влада не хоче брати на себе відповідальність за складні рішення", побоючись за власні рейтинги. Нагадаємо, останній кричущий факт стався в Одесі 11 червня, коли виникла бійка між військовослужбовцями ТЦК і медиками "швидкої".

"Третій рік ми спостерігаємо одну і ту ж картину: влада усіх рівнів самоусувається, скидаючи вирішення проблем на військових. Ну бо війна – для військових, нехай вони і займаються. Воюйте, мобілізуйте, реформуйте ЗСУ… Якщо все це повинні робити військові, то нащо нам влада?" – написав Черненко.

Він повідомив, що у ст.4 Закону про мобілізацію чітко вказано, хто саме повинен проводити і нести відповідальність за мобілізацію в Україні – ТЦК у цьому контексті навіть не згадуються.

Загальне керівництво здійснюється президентом, усе організаційне керівництво – Кабміном, координація – РНБО. Безпосередньо мобілізацією керують керівники центральних органів виконавчої влади, місцевих органів влади у містах, селах і так далі. І тільки потім йдуть ЗСУ – п'яті у списку.

"За законом усі вище перелічені, починаючи від Кабміну і закінчуючи селищною громадою, повинні забезпечити явку призовника у ТЦК та СП. І тільки на цьому етапі його військовослужбовці повинні увімкнутись у процес. На практиці ж мобілізацією і врученням повісток у нас займаються виключно ТЦК, тому що всі інші самоусунулись", – йдеться у дописі.

Черненко повідомив, що ТСК Верховної Ради з питань розслідування можливих порушень у МО, ЗСУ, військових формуваннях викликала "на килим" головкома Сирського і командувача Сухопутних військ Павлюка. Голова ТСК Анна Скороход та її колеги – депутати звинувачували командувачів у зриві мобілізації.

"Залишається загадкою чому вони не викликали Шмигаля, Умєрова, Литвиненка, міських голів та інших відповідальних осіб? Звичайно, зручніше вішати собак на Сухопутні війська та їхній структурний підрозділ ТЦК. Нехай поранені військовослужбовці вмовляють взяти повістку, терплять знущання та приниження. Більше ж немає кому, вони ж недостатньо для держави зробили" – заявив Черненко.