RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Комп'ютер, якому 2000 років: вчені привідкрили таємницю Антикітерського механізму

Астрономи з Університету Глазго виявили нові подробиці про уникальний 2200-річний Антикітерський механізм, відомий також як "астрономічний комп'ютер". Його знайшли в 1901 році під час обстеження античного корабля, який затонув біля острова Антикітера.

Про результати дослідження пише видання Аrkeonews.

Невеликий бронзовий інструмент пролежав у музеї 50 років перш ніж його почали серйозно вивчати. На сьогодні відомо, що його створили у ІІ столітті до нашої ери. Працював він як механічний комп'ютер. Зовнішні циферблати, з'єднані з внутрішніми шестернями, дозволяли користувачам передбачати затемнення і розраховувати астрономічні положення планет з високою точністю.

Механізм Антикітери був головним артефактом у сюжеті фільму у "Індіана Джонс і циферблат долі", це він виконував ролю машини часу. У свіжому дослідженні астрономи встановили кількість отворів в одному з пошкоджених кілець механізму. Вони надали докази, що один з компонентів механізму, скоріш за все, використовувався для відстеження грецького місячного року. Вони також пропонують новий погляд на виняткову майстерність давніх греків.

Дослідники доводять, що кільце, найімовірніше, мало 354 отвори, що відповідає місячному календарю, а не 365 отворів, які б відповідали єгипетському календарю. Аналіз також показав, що наявність 354 отворів є набагато більш ймовірною, ніж кільце з 360 отворами, яке розглядалося в попередніх дослідженнях.

На фрагментах механізму є надписи, які вдалося прочитати: наприклад, назви місяців і знаків зодіака. Всього розшифровано 3400 знаків, багато з яких були не більше міліметра у висоту.

Як повідомляв "Апостроф", вчені розшифрували напис на магічному амулеті древніх мандейців. Він покликаний зупинити нечисту силу, "яка їсть плоть і п'є кров".