RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

Всі новини

"Повзуче просування": ISW про тактику росіян на Торецькому напрямку

"Повзуче просування" російських окупантів на Торецькому напрямку може мати на меті завадити українським військовим успішно контратакувати та досягти успіху тактикою "війни на виснаження".

Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Фахівці зауважують, що Повільні російські наступальні операції на Торецькому напрямку відповідають сформульованій президентом Росії володимиром путіним так званій теорії перемоги. На думку експертів вона заснована на наступному:

"...російські війська зможуть продовжувати поступове повзуче просування до нескінченності, завадити Україні провести успішні оперативно значущі контрнаступальні операції і виграти війну на виснаження проти українських військ".

Наразі окупанти підтримують темп своїх наступальних операцій на Торецькому напрямку з моменту активізації (18 червня). Проте ймовірно, вони спробують зменшити українське угруповання в цьому районі. Аналітики вважають, що варіант швидкого просування російських військ під Торецьком є малоймовірним:

"Наразі російські війська залучили до цієї операції лише обмежені сили, що свідчить про те, що російські війська продовжують надавати перевагу поступовому просуванню шляхом послідовних штурмів, а не оперативно значущим досягненням шляхом швидкого маневру".

У матеріалі згадується, як росіяни переважно здійснювали фронтальні атаки з використанням важкої піхоти на невеликі населені пункти (зокрема на південь і схід від Торецька), проте не проводили жодних механізованих штурмів у районі.

В звіті додається: поточні темпи російського просування свідчать про те, що окупанти можуть здійснювати окремі оперативно значущі цілі: "Поточні темпи російського наступу свідчать про те, що російські війська можуть переслідувати окремі оперативно важливі цілі протягом багатьох місяців, якщо не років, і російські війська можуть прийняти перспективу проведення наступальних операцій протягом місяців з метою захоплення Торецька і просування на північний захід в напрямку Костянтинівки".

Поки противник не досяг жодних помітних тактичних успіхів у цьому районі. Проте на думку аналітиків, російські війська ймовірно намагаються скористатися тим, що відновлені російські наступальні операції на півночі Харківської області відволікають і закріплюють українські сили з інших ділянок фронту, щоб досягти успіху на критично важливих ділянках фронту, зокрема в Донецькій області.

Раніше також аналітики ISW писали, що Росія могла спробувати відродити "51-у армію" часів Другої світової війни, підпорядкувавши їй 9-ту мотострілецьку бригаду.