RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

Всі новини

У Німеччині виявили проблеми в російській армії з бронетехнікою

Російська армія має дедалі менше необхідної броньованої техніки для ведення бойових дій в Україні. Свідченням цього є проаналізовані супутникові кадри.

Про це йдеться у матеріалі видання Deutsche Welle, що посилається на висновки журналістів Süddeutsche Zeitung.

Як зазначається, вони здійснили аналіз знімків та опублікували результат дослідження. Він прямо вказує на те, що запаси старої, законсервованої техніки на російських складах суттєво скоротилися. При цьому окупантам часто доводиться імпровізувати, застосовуючи бойові танки як БТР.

Журналісти зазначають, що до повномасштабного вторгнення російська армія мала в робочому стані 3417 танків. За час війни вона втратила 3160 танків. Це стверджує проєкт Oryx, який відстежує візуально підтверджені втрати техніки. Згідно з аналізом, два з трьох танків - знищені від атак, решта кинуті, пошкоджені чи стали трофеями українських військових.

Зокрема, у 1295-й Центральній базі зберігання бронетанкової техніки в Примор'ї та 111-й Центральній базі резерву танків в Хабаровському краї у квітні 2021 року на знімку нарахували 857 одиниць, у жовтні 2022-го - 431 од., у 2024-му - одиниці. Аналогічна картина і в Арсеньєві на 1295-а Центральній базі. Там залишився цвинтар списаної техніки, яка не підлягає відновленню. До війни було 300 машин, а влітку 2023 року - їх фактично не лишилося.

Для підрахунку журналісти використали модель штучного інтелекту швейцарської фірми Picterra.

"Можна розраховувати, що нестача техніки стане проблемою для Росії десь за два роки", - каже Ґустав Ґрессель (Gustav Gressel) з аналітичного центру ECFR (European Council on Foreign Relations, Європейська рада з міжнародних відносин). IISS вважає, що за нинішньої інтенсивності боїв і темпів втрат бронетехніки Росія "протримається ще два-три роки". Такого ж сценарію дотримується і дослідницький центр RUSI", - пише видання.

Раніше ми писали, що з початку 2024 року українські військові збили понад 30 російських військових літаків.