RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 липня

Всі новини

Дмитро Гордон "отримав" 14 років колонії в РФ

Російський військовий суд 1 липня заочно засудив українського журналіста Дмитра Гордона до 14 років ув’язнення.

Про це повідомляють російські пропагандистські ЗМІ.

Як повідомляє SOTAvision, Гордона "визнали винним у публічних закликах до тероризму, воєнних «фейках», у розпалюванні ненависті чи ворожнечі за заклик до ядерних ударів по РФ та заклики до ліквідації президентів Росії та Білорусі".

Приводом для звинувачення, як пише SOTAvision, стало начебто відеозвернення Гордона, опубліковане в березні 2022 року, де він закликає США розпочати "агресивну війну проти Росії із застосуванням ядерної зброї". Також журналіста звинувачують, що в інтерв’ю у травні 2022 року він нібито "звинуватив російську армію в застосуванні важкого озброєння проти цивільної інфраструктури України та у вбивствах мирних жителів".

За даними пропагандистської агенції ТАСС, під час процесу обвинувачення повідомило, що справа проти Гордона була порушена через начебто заклики вбити російського диктатора Володимира Путіна та його союзника Олександра Лукашенка. Коли і де було зроблено ці заклики, не уточнюється.

У Росії проти Гордона відкрили кримінальну справу про публічні заклики до розв’язання війни, розпалювання міжнаціональної ненависті і «фейки» про російську армію

У квітні 2022 року Слідчий комітет РФ повідомив про порушення справи щодо Гордона. За версією слідства, журналіст у прямому ефірі українського телеканалу закликав розв’язати війну проти Росії, а пізніше опублікував запис у себе на ютуб-каналі. Після цього Гордон був включений до російського переліку терористів та екстремістів.

У липні 2022 року МВС Росії оголосило Дмитра Гордона у розшук. У січні 2024-го він був переоголошений у розшук. Агентство ТАСС пояснило тоді, що так "відбувається під час порушення нової кримінальної справи".