RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 липня

2 липня

Всі новини

Російські окупанти в Криму знищили античний Херсонес

У тимчасово окупованому Криму росія викрала древні грецькі артефакти та повністю знищила автентичну пам'ятку світового значення — античне місто Херсонес

Про це повідомили на сайті ВРУ.

Про злочин росіян проти науки та історії повідомила Міністерству культури та інформаційної політики працівниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко.

До російських музеїв вивезли фрески, посуд, предмети побуту та ікони. Також стало відомо, що на місці зруйнованого об'єкта всесвітньої спадщини росіянами ведеться незаконне будівництво.

За словами заступниці Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук, на місці історичної пам’ятки тепер імперський "театр". Депутатка нагадала про ухвалену Резолюцію ПАРЄ щодо геноцидного наміру росії у знищенні української культурної спадщини та ідентичності. У документі йдеться:

"З 2014 року в Криму відбуваються масові грабежі, зокрема предметів і картин кримськотатарського народу. Багато російських окупантів нібито залишають Крим з культурними цінностями, і понад 1000 таких артефактів з кримських музеїв було вивезено до росії у період 2014-2020 років. Понад 500 000 кримських музейних предметів були внесені до російських музейних каталогів. Крім того, понад 12 000 пам'яток кримської історії та культури були додані до Державного реєстру об'єктів культурної спадщини росії".