RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

СБУ затримала людей, які планували захопити Раду

У Києві затримали групу людей, яка готувала захоплення будівлі Верховної ради та "усунути від виконання обов’язків" керівництво держави.

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

Групу очолював один з засновників громадської організації, яка ще з 2015 року відома своїми антиукраїнськими акціями.

Під виглядом проведення "віче" зловмисники планували оголосити про "усунення від влади" чинного керівництва країни. Вони сподівалися захопити будівлю ВРУ та заблокувати роботу парламенту.

Зловмисники планували поширити інформацію про київське "повстання" через внутрішні та міжнародні інфоресурси. Таким чином вони сподівалися змінити суспільно-політичну ситуацію в нашій країні на користь РФ.

Для реалізації злочинного плану головний організатор залучив кількох спільників, серед яких представники громадських організацій Києва, Дніпра та інших регіонів.

"Служба безпеки завчасно викрила протиправні наміри фігурантів, задокументувала їхню підривну діяльність і затримала організаторів", - йдеться в повідомленні СБУ.

Під час обшуків у помешканнях провокаторів виявлено:

  • зброю та боєприпаси;
  • мобільні телефони, комп’ютерну техніку та чорнові записи із доказами злочинних дій.

Наразі слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за ч. 1, 2, 3 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії та заклики до дій, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Затриманим обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.