RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Новини

4 липня

Всі новини

"F-16 – це не панацея": Притула прокоментував передачу винищувачів

Винищувачі F-16, які вже цього літа мають почати надходити до України, потребуватимуть захисту, адже стануть ціллю номер один для противника. З огляду на це волонтер Сергій Притула вважає, що літаки не зіграють вирішальну роль та "не будуть панацеєю".

Про це волонтер та засновник благодійного фонду Сергій Притула розповів в інтерв'ю "Українській правді".

На питання, які реалістичні очікування має Притула стосовно винищувачів F-16, що мають з’явитись вже цього літа, він відповів так:

"На жаль, F-16 – це не панацея. Чи вони класні? Так, звичайно. Чи вони принесуть користь? Так, звичайно. Чи вони зможуть докорінно вплинути на перебіг подій на фронті? Навряд чи".

Зауважує на тому, що спочатку варто дізнатись кількість цих літаків: "Почнемо з того, а яка кількість F-16 зайде цього літа? Ми остаточно цього не знаємо".

Крім того, більшу актуальність набере питання їх оборони: "... їх так само треба охороняти. Воно все працює в комплексі".

Притула вважає винищувачі ефективною силою, проте не тим фактором, що зіграє вирішальну роль у війні. Зауважує, що літаки стануть пріоритетною ціллю для противника:

"F-16 як частина загальної системи оборони – це, звичайно, дуже круто. Але сказати, що вони будуть грати вирішальну роль, у мене, вибачте, язик не повертається. Плюс я дуже хочу побажати максимально успіху і сталевих нервів пілотам, які будуть управляти F-16. Тому що для ворога це буде за пріоритетом ціль №1 в українському повітрі".

"Ми вже це проходили з танкістами, коли відбувалося полювання на Abrams та Leopard. Підбити Leopard для росіян було щось на кшталт показати "вєлічіє" … І, на жаль, те саме буде стосуватися F-16", – коментує він.

Раніше ми також писали, що Нідерланди завершили оформлення дозволу на експорт до України 24 винищувачів F-16 і семи авіадвигунів.