RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Новини

7 липня

6 липня

Всі новини

Зима буде темною і холодною? Дефіцит електроенергії в українській системі сягнув 9 ГВт

В Україні дефіцит електроенергії на сьогодні складає 9 ГВт, що в три рази більше, ніж в осінь-зиму 2022 року. Через нові ворожі атаки на енергообїєкти цифра може стати більшою. Тому українців чекає дуже важка зима.

Про це йдеться у сюжеті журналістів Bihus.Info.

Росія своїми ударами руйнує українські ТЕС і ГЕС. Саме вони виробляли ту енергію, яка допомагала нам у пікові години - вранці і ввечері, коли у нас зараз переважно нема світла.

ТЕС - це 30% усієї нашої енергосистеми. Ще 10% - це гідроелектростанції, серед яких теж ледь не кожна пошкоджена. Причина того, що тепер в спеку ми живемо по графіку 4 через 4, а не 0 на 24 - три АЕС, які виробляють енергію. Цього нам майже вистачає у звичайний період без особливо високого споживання електроенергії, але категорично недостатньо для того, щоб покрити пікові години. Тим більше регулярно 1 та 2 енергоблоки відправляють на плановий ремонт.

За підрахунками енергетиків, внаслідок атак на енергосистему Україні не вистачає більше ніж 9 ГВт. Журналісти зазначають, що є шанси до зими трохи зменшити цей дефіцит, якщо енергоблок АЕС, який нині на техобслуговуванні, повернеться до роботи. Це приблизно 1,5 ГВт. Також завжди є можливість імпортувати енергію з Європи - щоправда, там обмежена пропускна здатність. Зараз це максимум 1,7 ГВт. Експерти кажуть що цю цифру можна збільшити до 2 ГВт. Але навіть за цих умов дефіцит буде 5,5 ГВт, тобто майже вдвічі більше, ніж зимою 2022-го.

При цьому головний енергетик країни, директор "Укренерго" Володимир Кудрицький зберігає оптимізм.

"Я все-таки думаю і сподіваюсь, що наступна зима не буде тяжчою, ніж сезон 2022-2023 років. Знову ж таки до певної міри це гадання на кавовій гущі, бо ми нічого не знаємо про майбутні прильоти. Але я розраховую на те що всі електростанції, які були пошкоджені, зможуть максимально відновити. Буде зроблено максимум з можливого для того, щоб до початку опалювального сезону ми мали якомога більше електростанцій, які здатні виробляти електрику", - каже Кудрицький.

Наскільки і що відновлюють ми не почуємо. Причини цього зрозумілі.

Як повідомляв "Апостроф, в Україні поки що діятимуть жорсткі графіки, але у 20-х числах липня енергетики можуть зменшити час відключення світла.