RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Речник ВМС України прокоментував методи, якими РФ намагається вберегти свій флот

Російська окупаційна армія намагається вберегти залишки свого флоту, тому послуговується у Чорному морі лише підводними човнами, які тримає переважно у напівзануреному стані.

Про це в етері національного телемарафону розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Він наголосив на тому, що росіяни усвідомлюють небезпеку для свого флоту, яка чекає на них в Чорному морі. Тому послуговується там переважно підводними човнами.

За його словами, навіть у пунктах базування росіяни можуть тримати свої підводні човни у напівзануреному стані. Також серед методів захисту обирають малювати на причалі контури підводних човнів:

"Підводний човен більш уразливий у пункті базування. Однак, була така інформація, що навіть у пунктах базування вони їх утримують у напівзануреному стані – залишається лише ходовий місток над водою. Це як один зі способів. Малюють на асфальті, наприклад, і на причалі контури підводних човнів. Це такі в них засоби введення в оману".

Разом з цим він наголошує, що підводний човен залишається досить складною ціллю для ураження: "Підводний човен – це доволі складна ціль під час перебування під водою, тому вони до застосування цих одиниць і прийшли".

Плетенчук також згадав, що зараз російські окупанти не можуть перевести всі свої кораблі з Чорного до Азовського моря: "... хоча там їм було б значно безпечніше".

Згадує, як в Азові росіяни здійснювали підготовку свого особового складу, а після повернулись у пункт базування:

"В Азові вони проводили підготовку свого особового складу, навіть відстрілялися з одного з малих ракетних кораблів проєкту "Буян-М" чотирма ракетами. І після цього повернулися знову у пункт базування Новоросійськ".

Щодо цього речник ВМС ЗСУ додає: "Азов відносно може вважатися для них безпечнішим, оскільки вони максимально звузили прохід Керченською протокою. Але після того, як було уражено деякі об'єкти досить далеко від лінії боєзіткнення – ці кораблі так само полишили акваторію Азову".

"Та й перебувати постійно в Азові для них не є варіантом", – додає Плетенчук, зауважуючи на відносно невеликій глибині, невеликій кількості маршрутів та складному маневруванні.

В етері він також сказав, що росіянам доволі складно вивести свої кораблі з Чорного та Азовського моря, оскільки це закрита акваторія – проте деякі варіанти все ж залишаються. З огляду на те, що покинути ці води "по-тихому" не вийде, Плетенчук додає:

"Покинути закриту акваторію по-тихому не вийде, оскільки прохід каналів лише у надводному положенні відбувається. Тому можна сказати, що вони тут замкнуті. Однак у разі загострення і небезпеки тотального знищення, вони завжди можуть покинути цю акваторію і вийти внутрішніми водами в Каспій. Однак гарантувати нам хоча б якусь безпеку в Азово-Чорноморському регіоні можна лише за відсутності в принципі бойових одиниць Чорноморського флоту".

Раніше речник ВМС ЗСУ розповів, хто і як стріляв "Калібрами" по Україні 8 липня.