RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Епіфаній звернувся до княгині Ольги з проханням про допомогу

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній звернувся до княгині Ольги у день вшанування її пам’яті з проханням про визволення України.

Відповідне звернення він опублікував на своїй сторінці в Facebook.

На тлі дня вшанування пам’яті княгині Ольги він згадав її постать, зауваживши на особливому значенні в контексті української історії:

"Майже 11 століть тому жила ця видатна і сильна духом жінка. Мудра, вольова, розсудлива, прогресивна, харизматична, смілива – такою постає з історичних джерел київська княгиня Ольга, одна з найвидатніших жінок в історії України-Руси. Ми по-особливому шануємо її як одну з перших святих українського народу, як першу християнку на великокняжому престолі Києва, яка правила могутньою Київською державою впродовж 17-ти років! 11 липня за новоюліанським календарем – день вшанування її пам’яті".

Він зауважив, що життя княгині Ольги, попри визнання, повагу та здобутий авторитет, не було легким:

"Їй довелося переїхати жити в інше князівство, до чужих людей, коли вона вийшла заміж. Вона пережила людську зраду, підлість і вбивство чоловіка. Очевидно, що їй були відомі почуття страху, ненависті, бажання помсти, відчуття самотності та виняткової відповідальності. Як вдова вона опікувалась малолітнім сином і водночас мусила впорядковувати державні справи, правити народом…".

Та попри все вона "... залишалася сильною і досягла багатьох висот, перемог, зробила чимало добрих справ". Так само сильними сьогодні, за словами предстоятеля Православної церкви України, залишаються українки:

"В надскладних умовах війни вони залишаються духовно міцними: адаптуються до нових умов життя, переживають втрати, долають випробування, піклуються про сім’ї, воюють на фронті – не лише тримаються самі, але й допомагають триматися іншим… за прикладом нашої першої святої, рівноапостольної княгині Ольги".

Тому він звернувся до української княгині з проханням про визволення:

"... в день її прославлення ми звертаємося до нашої святої заступниці: рівноапостольна княгине Ольго, моли Бога за Київ – столицю твою, за Україну-Русь, державу твою, і за народ наш, який нині тяжко страждає, щоби визволитися нам від нашестя чужинців і за заповіддю Господньою – в мирі та любові – будувати дім свій!".