RU  UA  EN

Пʼятниця, 27 вересня
  • НБУ:USD 40.87
  • НБУ:EUR 45.45
НБУ:USD  40.87
Суспільство

Новини

26 вересня

Всі новини

Фейк Шарія та росіян про "справжніх катів" у Бучі розвінчали самі ж росіяни

Фейк українського опозиційного блогера Анатолія Шарія та росіян про "справжніх катів" у Бучі розвінчали.

Про це повідомив російський журналіст Ілля Бер.

Він зазначив, що російська пропаганда знайшла нову зачіпку для того, щоб знову почати голослівно заявляти про те, що ніби-то звірства в Бучі вчиняли українські Збройні сили чи добровольці, які воювали за "нацбати".

"Ну, як знайшла – підглянула та творчо переосмислила ідею відомого українського опозиційного блогера, Анатолія Шарія", - йдеться у його дописі.

Він нагадав, що на початку липня 2024 року російські ЗМІ розповіли про судовий процес над громадянином Чехії Філіпом Сіманом, якого звинуватили у скоєнні військових злочинів у Бучі. Проте журналісти перевірили, чи коректно використовувати його свідчення як докази причетності ЗСУ до вбивств та зґвалтувань мешканців Київської області.

Розписали у матеріалі докладно з посиланнями на всі подробиці, що це за громадянин, що робив у Бучі та в чому зізнався насправді.

"Найяскравіший епізод, звичайно, пов'язаний із зґвалтуванням, свідком якого він нібито став. Розбір за посиланням у першому коментарі", - повідомив він.

Як зазначається у матеріалі, Симан, якого нині судять у Празі, дійсно зізнався у мародерстві та участі у бойових діях в Україні без спецдозволу президента Чехії. Однак його слова про розстріли та зґвалтування були вирвані з контексту.

"Публікації Шарія та інших проросійських блогерів та ЗМІ, в яких відповідальність за вбивства та зґвалтування мирних мешканців Бучі покладається на ЗСУ та іноземних добровольців, ґрунтуються на додумуванні та суперечать хронології бойових дій у Київській області навесні 2022 року", - зазначив журналіст.

На судовому засіданні Сіман сказав фразу, яку потім поширили російські ЗМІ та проросійські Telegram-канали: "Ми були поліцією, ми були судом, ми були й розстрільним загоном, якщо вже на те пішло".

Але кого саме розстрілювали члени батальйону підсудний прямо не вказав. На питання судді, чи розстрілювали вони затриманих росіян, він ухильно відповів: "Їхня подальша доля була результатом тієї долі, яку вони приготували своїм жертвам. Далі я скористаюся своїм правом зберігати мовчання".

Іншими словами, немає підстав сприймати свідчення Симана як його визнання у розстрілі мирних мешканців Бучі, тіла яких знайшли після відступу російської армії, пояснив журналіст.