RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

22 вересня

21 вересня

Всі новини

Українцям спростили отримання УБД: що змінилося

Кабінет міністрів України 12 липня прийняв постанову про спрощення в системі отримання громадянами України статусу учасника бойових дій.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді нардеп Тарас Мельничук.

Зокрема, вказаним документом тепер викладено у новій редакції Порядок надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України й брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією Російської Федерації проти України, з метою спрощення процедури надання деяким особам статусу учасника бойових дій та приведення Порядку у відповідність до вимог чинного законодавства. Передбачено подання заяв (у паперовій формі) через центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи) незалежно від задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування).

Запроваджено можливість обрання способу отримання відповідного посвідчення — за місцем оформлення посвідчення або у ЦНАП.

Передбачено приймання та передачу через електронний кабінет (за наявності технічної можливості) заяви, з необхідними для прийняття рішення, документами, а також результатів розгляду такої заяви.

Закріплено право військовослужбовців — захисників і захисниць України — для надання відповідного статусу подавати комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій заяву або додавати скановані копії документів (за наявності).

Визначено особливості подання заяви в електронній формі засобами порталу "Дія" та Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

Також документ прокоментував нардеп Олексій Гончаренко.

Він зазначив, що завдяки новій постанові тепер можна:

1. Подавати заяви через ЦНАП незалежно від місця проживання.

2. Обрирати місце, де отримати посвідчення УБД.

3. Подавати через електронний кабінет заяву, а також всі необхідні документи.

4. Документ також визначає норми подання заяв через "Дію".