RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

У Львові затримали місцевих, що підпалювали авто українських військових

У Львові працівники СБУ затримали поплічників ФСБ, котрі за завданням ворога палили автомобілі українських військових.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

В матеріалі зауважують, що фігурантами справи виявилися двоє місцевих жителів віком 17 та 18 років – шукали «легких» грошей на сторінках російських Телеграм-каналі:

“Служба безпеки та Національна поліція запобігли новим спробам фсб розхитати суспільно-політичну обстановку на заході України".

Слідчі вказують, що представник фсб на одному із пабліків пообіцяв молодику "швидкий заробіток в обмін на співпрацю". Той мав підшукувати «потрібні» автомобілі, а потім приховано фотографував їх.

Лише після отримання фото російська спецслужба давала "дозвіл" на знищення потенційних цілей: "За таким алгоритмом фігурант підпалив авто військовослужбовця бойової бригади ЗСУ. Для вчинення злочину зловмисник використав пляшку з керосином та розпалювач, яким облив транспортний засіб".

СБУ зауважує – це завдання було "тестовим" від фсб. Адже опісля російський куратор дав нове доручення – залучити ще молодиків для здійснення серії підпалів авто ЗСУ по всьому місту, в результаті чого і доєднався 17-річний спільник.

"Під час наступних злочинів виконавці мали фільмувати загоряння транспортних засобів для "звітності". У разі одержання відео, окупанти планували використати його для створення медійної картинки про нібито існування у Львові антиукраїнського підпілля", – зауважують співробітники СБУ.

Затримати фігурантів вдалося під час підпалу авто ЗСУ: "У затриманих було виявлено мобільні телефони, які вони використовували для спілкування з куратором, та розпалюючі суміші, підготовлені для вчинення злочинів".

Молодикам повідомили про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань). Наразі вони знаходяться під вартою. Агентам фсб загрожує до 8 років ув'язнення.

Раніше також у Рівному вдалося затримати чоловіка, який займався підпалом автомобілів українських солдатів. За це він хотів отримати винагороду від росіян.