RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

СБУ повідомила про підозру представнику УПЦ МП: що відомо

Служба безпеки заочно оголосила про підозру протоієрею Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Клірик спільно з гауляйтером Володимиром Сальдо виступав із закликом до "приєднання" Херсонської області до Росії.

Про це інформує пресслужба СБУ.

Як зазначається, йдеться про настоятеля храму УПЦ МП Геннадія Шкіля.

За даними Служби безпеки, клірик в окупованому м. Гола Пристань на лівобережжі Херсонської області з початку повномасштабної війни відкрито підтримував російську агресію.

"Так, у липні 2022 року Шкіль разом з гауляйтером Сальдо взяв участь у прокремлівському "форумі", що проводили у захопленому на той час Херсонському державному університеті. Під час заходу клірик виступив з промовою, де закликав до "приєднання" регіону до складу росії", – йдеться у повідомленні пресслужби.

Також Шкіль виступив перед російськими пропагандистами з окупаційного ТРК "Таврія", де схвально оцінював організацію так званого референдуму на Херсонщині.

Йому оголосили про підозру за двома статтями ККУ: "Виправдання, визнання правомірної, забезпечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників" (ч.1 та 3 ст.436-2), та "Колабораційна діяльність" (ч.6 ст.111-1).

Нагадаємо, у травні цього року підозру за співпрацю з окупантами отримав син Геннадія Шкіля - Назар.